Магістрант ЦНТУ виховує чемпіонів України та готує спортсменів до чемпіонату світу


03 листопада 2022
Не так давно в Україні знов почали проводитися змагання з різних видів єдиноборств. За два осінні місяці представники секції єдиноборств при ЦНТУ, тренером якої є магістрант нашого університету Рустам Рахманкулов, взяли участь вже у шести турнірах. На одному з них п’ятеро вихованців Рустама Рахманкулова виграли відбір до складу збірної України до чемпіонату світу із бойового джиу-джитсу в Іспанії.

Не так давно в Україні знов почали проводитися змагання з різних видів єдиноборств. За два осінні місяці представники секції єдиноборств при ЦНТУ, тренером якої є магістрант нашого університету Рустам Рахманкулов, взяли участь вже у шести турнірах. На одному з них п’ятеро вихованців Рустама Рахманкулова виграли відбір до складу збірної України до чемпіонату світу із бойового джиу-джитсу в Іспанії.

Про секцію єдиноборств кропивницького спортивного клубу «Тайгер», заняття якої проходять на базі борцівської зали Центральноукраїнського національного технічного університету, докладно розповідалось на сайті нашого навчального закладу минулого року у публікації «Про користь занять спортом на власному прикладі» (http://www.kntu.kr.ua/?view=article&id=661).

У секції замаються як дорослі спортсмени, так й діти і підлітки; як новачки, так й борці зі значним досвідом. Серед дорослих відвідувачів секції єдиноборств «Тайгер» при ЦНТУ є викладачі нашого університету, зокрема, професор кафедри експлуатації та ремонту машин Юрій Кулєшков (у вересні 2022 року на сайті ЦНТУ повідомлялось про медальний виступ Юрія Кулєшкова на чемпіонаті світу з боротьби дзюдо серед ветеранів, який проходив у польському Кракові http://www.kntu.kr.ua/?view=article&id=888). Серед підлітків секції є діти викладачів ЦНТУ.

Як розповів Рустам Рахманкулов, з початком 2022/23 навчального року до секції долучились новачки з числа нових студентів ЦНТУ, крім цього у секції почали займатися декілька вимушених переселенців, тому з вересня в секції також працювали групи початкової підготовки.

«Наші двері відкрити для усіх, хто має бажання займатися спортом, незалежно від їхнього рівня підготовки», – говорить тренер Рустам Рахманкулов.

Оскільки в єдиноборств «Тайгер» при ЦНТУ вивчають декілька видів боротьби, вихованці секції мають можливість брати участь у змаганнях за різними видами єдиноборств: дзюдо, самбо, джиу-джитсу, бойове самбо, панкратіон, грепплінг, змішані єдиноборства (ММА) тощо.

Приблизно з середині літа в Україні знов почали проводитись крупні турніри. Протягом вересня-жовтня команда спортсменів клубу «Тайгер» із числа вихованців Рустама Рахманкулова вже встигла взяти участь у шести чемпіонатах, що проходили у Кіровоградській області, Черкасах, Києві. Зазвичай на чемпіонат з визначеного виду єдиноборств їде команда у складі 12-15 спортсменів віком від 10 до 35+ років.

Наприклад, 22-23 жовтня вихованці секції ЦНТУ спортклубу «Тайгер» взяли участь в чемпіонаті України із бойового джиу-джитсу (Київ), на якому, окрім медалей, також розігрувались місця у складі збірної України до чемпіонату світу в Іспанії (1-4 грудня 2022 року).

Це був перший чемпіонат України з бойового джиу-джитсу серед дорослих, юніорів, юнаків та молодших юнаків з початку повномасштабного вторгнення. В змаганнях взяли участь понад 300 борців, які представляли 12 областей країни.

П’ятеро вихованців Рустама Рахманкулова віком 10-15 років вибороли золоті медалі чемпіонату у своїх вікових та вагових категоріях й, відповідно, виграли відбір до складу збірної України.

Наступний великий турнір, до якого вже зараз готуються спортсмени клубу «Тайгер» під керівництвом магістранта ЦНТУ Рустама Рахманкулова, заплановано на останній уїк-енд листопаду: у Києві мають відбутися відбіркові змагання до чемпіонату Європи з бойового самбо, який пройде у Словаччині.

Заняття в секції єдиноборств при ЦНТУ проходять чотири рази на тиждень: вівторок, четвер, п’ятниця, субота. По буднях – у другій половині дня (з 15:00 до 17:00), у суботу – опівдні. Якщо ви маєте бажання тренуватися – завітайте у зазначений час до борцівської зали ЦНТУ.

Підготував Олександр Виноградов

Фото із соціальних мереж