Курси підвищення кваліфікації держслужбовців, створені представниками ЦНТУ


01 грудня 2022
Завершилось навчання на курсах підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, розроблених на кафедрі ЕМКД ЦНТУ на замовлення Національного агентства України з питань державної служби. Як повідомлялось раніше, ЦНТУ став єдиним на Кіровоградщині та одним із небагатьох ЗВО в Україні, хто переміг у конкурсному відборі НАДС на право організації таких курсів.

Завершилось навчання на курсах підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, розроблених на кафедрі ЕМКД ЦНТУ на замовлення Національного агентства України з питань державної служби. Як повідомлялось раніше, ЦНТУ став єдиним на Кіровоградщині та одним із небагатьох ЗВО в Україні, хто переміг у конкурсному відборі НАДС на право організації таких курсів.

Національне агентство України з питань державної служби проводить курси підвищення кваліфікації держслужбовців та представників місцевого самоврядування за багатьма напрямками. Два роки поспіль (2021 та 2022) Центральноукраїнський національний технічний університет виборював на відкритому конкурсі право на організацію курсів підвищення кваліфікації (за короткостроковою та довгостроковою навчальними програмами) з питань запобігання корупції та забезпечення доброчесності для державних службовців, які займають посади державної служби категорій «Б» та «В», а також посадових осіб місцевого самоврядування.

Минулого року на відповідних курсах на базі кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності ЦНТУ навчалось 100 слухачів.

Відповідні навчальні програми були створені за ініціативи проректора з наукової роботи ЦНТУ, професора Олександра Левченка та начальника Міжрегіонального управління національного агентства України з питань державної служби у Полтавській та Кіровоградській областях Володимира Люльки. Координатор програм від ЦНТУ – доцент Оксана Сторожук. Навчальні програми курсів та кваліфікаційне тестування схвалені Національним агентством України з питань державної служби.

В 2022 році курси підвищення кваліфікації з питань запобігання корупції та забезпечення доброчесності тривали з 9 по 22 листопада на базі кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності ЦНТУ. Тематика модулів навчальних програм курсів (чотири модулі – обов’язкові, шість – на вибір): державна політика України у сфері запобігання корупції; формування та реалізація національної антикорупційної політики в умовах глобалізації; корупційні ризики в діяльності державних службовців; оновлення влади та антикорупційна реформа; превентивні антикорупційні механізми: види та порядок застосування; громадський контроль як засіб запобігання корупції; організація та порядок проведення спеціальної перевірки щодо державних службовців; антикорупційне законодавство України; електронне декларування як складова попередження корупційних проявів в діяльності державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування; етика державного службовця та працівника органів місцевого самоврядування як засіб запобігання корупції.

Цього року слухачами курсів стали представники Міжрегіонального управління НАДС у Полтавській та Кіровоградській областях; управління Державної служби якості освіти у Кіровоградській області; управління Держпраці у Кіровоградській області; територіального управління Державної судової адміністрації України в Кіровоградській області; Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Кіровоградській області; Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області; Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів; Головного управління статистики у Кіровоградській області; Державної аудиторської служби України; територіального управління Державної судової адміністрації України в Кіровоградській області.

Також на курсах підвищили свою кваліфікацію посадові особи місцевого самоврядування Міської ради міста Кропивницького, виконавчого комітету Кропивницької міської ради, Новенського старостинського округу Кропивницької міської ради, Департаменту соціальної політики Кропивницької міської ради, Департаменту з питань економічного розвитку Кропивницької міської ради, Департаменту надання адміністративних послуг Кропивницької міської ради, Управління державного архітектурно-будівельного контролю Кропивницької міської ради, Управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Кропивницької міської ради, Управління охорони здоров’я Кропивницької міської ради, Управління з питань захисту прав дітей Кропивницької міської ради, Бобринецької міської ради.

В 2022 році набір слухачів на курси здійснювався виключно через «Порталі управління знаннями» НАДС. Це – освітня платформа професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, за допомогою якою зацікавлені особи обирають собі потрібні програми навчання, стажування чи підвищення кваліфікації. По завершені навчальної програми слухачі складали кваліфікаційне тестування, за результатами якого «Портал управління знаннями» автоматично генерував відповідний сертифікат. Всі 100 слухачів курсів підвищення кваліфікації 2022 року склали підсумкове тестування й отримали сертифікати.

Нагадаємо, Центральноукраїнський національний технічний університет здійснює підготовку та проводить набір здобувачів освіти на здобуття ступенів «бакалавр» та «магістр» за спеціальністю 281 «Публічне управління та адміністрування»; раніше ЦНТУ успішно організовував курси підвищення кваліфікації державних службовців на замовлення Національного агентства України з питань державної служби та навчав у магістратурі за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» керівників медичних закладів Кіровоградської області.

За інформацією кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності ЦНТУ