Лекція представника Принстонського університету аспірантам ЦНТУ


23 грудня 2022
Продовжуючи свою співпрацю з університетськими та академічними центрами країн Європейського Союзу та США, кафедра історії, археології, інформаційної та архівної справи ЦНТУ запросила представника Принстонського університету (Princeton University) Марка Пижика прочитати аспірантам спеціальності «Історія та археологія» лекцію на тему «Нумізматика, дані та нові підходи до історії та монетної справи».

Продовжуючи свою співпрацю з університетськими та академічними центрами країн Європейського Союзу та США, кафедра історії, археології, інформаційної та архівної справи Центральноукраїнського національного технічного університету запросила представника Принстонського університету (Princeton University) Марка Пижика прочитати здобувачам третього освітнього рівня (доктор філософії) спеціальності 032 «Історія та археологія» ЦНТУ відкриту лекцію на тему «Нумізматика, дані та нові підходи до історії та монетної справи».

PhD Марк Пижик (Mark Pyzyk) – випускник Університету Макмастера та Стенфордського університету, відомий дослідник проблем античної та середньовічної економічної історії, є координатором міжнародного дослідницького проекту під назвою FLAME: Framing the Late Antique and early Medieval Economy. Це проект Принстонського університету дослідження економіки Середземномор’я в період переходу від античності до раннього середньовіччя. Мета проекту – дослідити карбування та обіг монет 325-725 років, щоб реконструювати ранньосередньовічну економіку та дослідити процеси, які відбувались в епоху падіння Римської імперії та становлення європейської економіки.

Над проектом працюють науковці багатьох країн: США, Італії, Греції, Туреччини, Польщі, Чехії тощо. Минулого року до команди дослідників FLAME долучились й українські вчені. Очолює українське представництво команди FLAME завкафедрою історії, археології інформаційної та архівної справи ЦНТУ, доктор історичних наук, професор Василь Орлик. Також серед дослідників FLAME є випускник аспірантури ЦНТУ, доктор історичних наук Андрій Бойко-Гагарін та аспірантка кафедри історії, археології інформаційної та архівної справи ЦНТУ Олена Швець (науковий керівник – Василь Орлик).

Інтерв’ю професора Василя Орлика щодо участі українських науковців у проекті FLAME можна прочитати на сайті ЦНТУ за посиланням http://www.kntu.kr.ua/?view=article&id=648

Лекцію пана Марка аспіранти кафедри історії, археології інформаційної та архівної справи ЦНТУ Олена Швець, Євгеній Колесніченко, Ольга Собчук та Крістіна Ягужинська прослухали в рамках курсу «Економічні аспекти історії України».

Спілкуючись із молодими українським дослідниками історії, американський учений розповів про новітні методи в вивченні проблем економічної історії та монетної справи, приділивши особливу увагу діджиталізації історичних досліджень, передусім – нумізматичних студій.

Як зазначає Олена Швець, у другій частині своєї лекції доктор Марк Пижик високо оцінив доробок української команди проекту FLAME. За півтора року українські науковці оцифрували в два-три рази більше даних, ніж країни, які працюють над проектом FLAME набагато триваліший час.

За словами аспірантки кафедри історії, археології інформаційної та архівної справи ЦНТУ, представники Принстону висловлювали задоволення від наукового співробітництва з українськими ученими, наголошуючи на працьовитості та пунктуальності українських спеціалістів. «Вони були здивовані нашою роботою, – говорить Олена Швець. – При всіх наших проблемах із електропостачанням, роботою мережі Інтернет, проблемах зі зв’язком ми всі завдання виконували в належні терміни. Американські колеги були приємно вражені нашою зацікавленістю розвитком даного напряму науки, тому запропонували співробітництво й за іншими науковими темами. Вони відкриті для діалогу, оскільки мають позитивний досвід співпраці з нашими науковцями».

Оскільки тема дисертації Олени Швець безпосередньо пов’язана з диджиталізацією нумізматичних знахідок, для неї робота над проектом FLAME та лекція доктора Марка Пижика стали дуже цікавим та корисним досвідом.

Що стосується перспектив FLAME, то якщо Принстонський університет продовжить фінансування проекту, доктор Марк Пижик пообіцяв знову запросити українських науковців до участі в проекті. Американська сторона зацікавлена в розширенні досліджень економіки Середземномор’я періоду раннього середньовіччя.

Нагадаємо, весною 2021 року доктор Марк Пижик брав участь в роботі ІІ Міжнародної наукової конференції «Історія, археологія, інформаційна, бібліотечна та архівна справа: актуальні проблеми науки та освіти», яка відбулась на базі кафедри історії, археології інформаційної та архівної справи Центральноукраїнського національного технічного університету.

За інформацією кафедри історії, археології інформаційної та архівної справи ЦНТУ