Ще більше стажувань у Франції для студентів і викладачів ЦНТУ


08 грудня 2016
Починаючи від 7 грудня, Центральноукраїнський (Кіровоградський) національний технічний університет може запропонувати своїм студентам ще більше варіантів стажувань у Франції. Вчора було підписано договір про співпрацю між ЦНТУ та Федерацією обмінів Франція-Україна, яка об’єднує більше 700 організацій, підприємств, навчальних закладів, що працюють в рамках культурних обмінів між країнами.

Від 7 грудня Центральноукраїнський (Кіровоградський) національний технічний університет може запропонувати своїм студентам ще більше варіантів стажувань у Франції. Вчора було підписано договір про співпрацю між ЦНТУ та Федерацією обмінів Франція-Україна, яка об’єднує більше 700 організацій, підприємств, навчальних закладів, що працюють в рамках культурних обмінів між країнами.

Федерація обмінів Франція-Україна (FEFU) була започаткована 1992 року та перший час займалась суто соціально-гуманітарними проектами: наданням допомоги дітям, які потерпіли від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, дітям-сиротам та дітям із малозабезпечених сімей, які виховуються в школах-інтернатах та дитячих будинках сімейного типу тощо. Федерація організовувала перебування таких дітей під час їхніх канікул в французьких сім’ях, допомагала дітям у навчанні та соціалізації.

Згодом діяльність Федерації було розширено на співробітництво із українськими навчальними закладами: це обміні учнями шкіл, коледжів, ліцеїв Франції та України; лінгвістичні навчальні проекти; обміни студентами, організація стажувань наших студентів у Франції та допомога у навчанні українських студентів у Франції.

Зараз робота Федерації обмінів Франція-Україна поділена на два основні напрями: заходи гуманітарного спрямування і заходи із співробітництва.

До складу Федерації обмінів Франція-Україна (FEFU) входять 15 асоціацій, що об’єднують більше 700 господарств, організацій, підприємств, навчальних закладів, які працюють в рамках культурних обмінів між країнами. Наприклад, це асоціації: «Анжу-Україна», «Обміни Лотарингія-Україна: навчання і солідарність», «Співробітництво Пуату-Шарант - Україна», «Іль-де-Франс – Україна», «Асоціація Крез-Коррез для дітей з України» та інші.

Починаючи із 1992 року, усі асоціації, що входять до складу Федерації обмінів Франція-Україна, організували більше 11000 поїздок із України до Франції для дітей із проблемних родин (7969 поїздок влітку і 2297 поїздок на Різдво). В рамках програм із співробітництва, Федерацією було організовано: 1170 стажувань для студентів із України на підприємствах сільського господарства або інших галузей; 253 поїздки студентів або викладачів для практики французької мови тощо.

Минулого року доцент кафедри загального землеробства Кіровоградського національного технічного університету, кандидат сільськогосподарських наук Лариса Сало брала участь у семінарі «Дні аграрної освіти і науки Франції в Україні», який проходив у Києві, де її зацікавила доповідь ко-президента Федерації обмінів Франція-Україна Жака Форжерона про діяльність ФОФУ. На одному із слайдів презентації, що ілюстрував географію присутності Федерації в Україні, Кіровоградщина виділялась білою плямою, тому після доповіді Лариса Сало запропонувала Жаку Форжерону розглянути варіанти налагодження співпраці між Федерацією обмінів та КНТУ.

Декілька етапів перемовин, які тривали багато місяців, завершилися візитом делегації Федерації обмінів Франція-Україна на чолі із іншим ко-президентом ФОФУ Філіпом Жене до Центральноукраїнського національного технічного університету та підписанням договору про співпрацю.

Як зазначив ректор ЦНТУ, професор Михайло Черновол, свого часу міжнародна діяльність університету почалась саме з французького напряму. Сьогодні французький напрям міжнародних програм один із найбільш популярних серед студентів ЦНТУ, тому університет радий розпочати роботу із такою масштабною організацією, як Федерація обмінів Франція-Україна, оскільки це дозволить запропонувати студентам нашого навчального закладу ще більше програм стажувань. За словами Михайла Черновола, університет зацікавлений у тому, щоб якомога більше студентів побували на стажуванні за кордоном: це підвищує рівень кваліфікації молодого фахівця, і разом із своїми закордонними партнерами допомагає студентам знайти варіанти стажування. Щоб скористатися цими програмами, студентам потрібно лише мати мотивацію і вчити іноземні мови.

Після того, як ректор ЦНТУ Михайло Черновол і ко-президент Федерації обмінів Франція-Україна Філіп Жене поставили підписи під договором про співпрацю (ЦНТУ став 21-м українським ВНЗ, з яким Федерація обмінів уклала відповідні договори), делегація із Франції зустрілась зі студентами університету.

Філіп Жене, – який також є головою асоціації «Співробітництво Пуату-Шарант - Україна» / «Association cooperation Poitou-Charentes Ukraine», – надав загальну інформацію про Федерацію обмінів та детально розказав про види стажувань та лінгвістичних курсів, які пропонує українським студентам та викладачам асоціація «Співробітництво Пуату-Шарант - Україна».

Стажування комплексні, мають чотири рівні, де передбачено перехід з рівня на рівень при досягненні відповідного результату.

Рівень 1 – проживання протягом двох місяців у сім’ї керівника стажування та ознайомлення із повсякденним та професійним життям родини. Найголовніше мета такого стажування – вдосконалення рівня французької мови. (Але якщо рівень французької недостатній для переходу на другий рівень, рівень 1 може бути повторено).

Рівень 2 – стажування у вигляді роботи протягом двох-трьох місяців у фермерських господарствах, на сільськогосподарських підприємствах, підприємствах галузі переробки та виготовлення сільськогосподарської продукції, на підприємствах ландшафтного дизайну, в готелях та інше. (Знов таки, другий рівень може бути повторено до переходу на більш високий рівень.)

Рівень 3 (для магістрантів) – стажування протягом трьох-шести місяців на одному із франко-українських підприємств, з якими співпрацюють асоціації Федерації обмінів Франція-Україна, з можливістю подальшого влаштування наших студентів на франко-українських підприємствах.

Рівень 4 – навчання у французькому вищому навчальному закладі. Причому, стажисти, які пройшли третій рівень та досягли значних успіхів, можуть розраховувати або на отримання стипендії на навчання від «свого» франко-українського підприємства, або на повну оплату навчання з боку відповідного франко-українського підприємства (у цьому випадку стажист буде зобов’язаний відпрацювати на цьому підприємстві не менше трьох років за контрактом).

Звичайно, для початку сходження рівнями стажування, від студента вимагається хоча би базові знання французької мови. Асоціація «Співробітництво Пуату-Шарант - Україна» готова допомагати нам і в цьому питанні. Асоціація пропонує українським студентам та викладачам два види лінгвістичної підготовки: проживання у французьких родинах потягом 4-6 тижнів з метою покращення рівня володіння мовою, або організація безкоштовних мовних курсів безпосередньо в стінах українського навчального закладу. Курси можуть бути або інтенсивними, коли заняття проходять цілий день протягом двох-трьох тижнів; або звичайними, коли заняття тривають чотири-шість місяців по декілька годин на день. Читають курси викладачі-волонтери пенсіонери із Франції, які приїздять в Україну і працюють тут із визначеною групою.

Зробивши презентацію можливих стажувань від Асоціації «Співробітництво Пуату-Шарант - Україна» та Федерації обмінів Франція-Україна, Філіп Жене та інші представники французької делегації провели анкетування та співбесіду зі студентами ЦНТУ сільськогосподарських та економічних спеціальностей, які вже зацікавилися вищезазначеними програмами стажування за кордоном.

Проте, як зазначає доцент кафедри загального землеробства ЦНТУ Лариса Сало, програми стажування Федерації обмінів Франція-Україна настільки різноманітні, настільки всеохоплюючі та відкриті для української молоді, що брати в них участь можуть студенти будь-якої спеціальності. Буквально будь-якої, без обмежень. Тим більш, на початкових рівнях стажування до претендентів висувається не так і багато вимог.

Підготував Олександр Виноградов