Нові напрями співпраці із Батумським державним університетом


13 грудня 2016
На початку тижня до Центральноукраїнського національного технічного університету завітала делегація представників Батумського державного університету імені Шота Руставелі: голова департаменту управління бізнесом факультету економіки та бізнесу Бадрі Гечбайа і асистент професора технологічного факультету Кетеван Голетіані.

На початку тижня до Центральноукраїнського національного технічного університету завітала делегація представників Батумського державного університету імені Шота Руставелі: голова департаменту управління бізнесом факультету економіки та бізнесу Бадрі Гечбайа і асистент професора технологічного факультету Кетеван Голетіані.

Під час зустрічі гостей із Грузії з ректором Центральноукраїнського (Кіровоградського) національного технічного університету, професором Михайлом Черноволом було обговорено напрями подальшої співпраці між навчальними закладами, після чого у залі Вченої ради представники Батумського державного університету імені Шота Руставелі поспілкувалися із викладачами та науковцями різних кафедр нашого університету.

Зокрема, голова департаменту (кафедри) управління бізнесом факультету економіки та бізнесу БДУ, асоційований професор Бадрі Гечбайа розповів про особливості реформ системи вищої освіти в Грузії після 2006 року та про Батумський державний університет імені Шота Руставелі. Цей навчальний заклад, який 90 років тому починався із чоловічої гімназії на 18 студентів, що навчалися в невеликій двоповерховій будівлі, зараз є одним із провідних університетів Аджарії. В університеті працюють дев’ять факультетів (економічного, технічного, гуманітарного, правового спрямувань), на яких навчається майже 6000 студентів тільки на програмах бакалавріату, а професорсько-викладацький склад факультетів  БДУ налічує майже 600 осіб. Університет здійснює підготовку за трьома класичними ступенями: бакалавр – магістр – доктор філософії (PhD).

Як розповів Бадрі Гебчайа, Батумський державний університет імені Шота Руставелі дуже активно працює у напряму обміну студентами із закордонними університетами-партнерами. Зараз Батумський державний університет реалізовує програми обмінів із майже 30 університетами різних країн світу. Особливість обміну полягає у тому, що студенти закордонних ВНЗ, які навчаються в Батумському університеті саме в рамках відповідних угод між навчальними закладами, не сплачують за навчання (на відміну від закордонних студентів, які поступили до БДУ на загальних засадах). За словами Бадрі Гебчайа, Батумський державний університет імені Шота Руставелі та Центральноукраїнський національний технічний університет також планують розпочати програму обмінів студентами.

Наприклад, спеціальності факультету економіки та бізнесу БДУ багато в чому подібні до напрямів навчання факультету економіки та менеджменту і факультету обліку та фінансів ЦНТУ. Це спеціальності, пов’язані із менеджментом, маркетингом, обліком і аудитом, оподаткуванням. Так само, спеціальності, дуже схожі до спеціальностей ЦНТУ, має й технологічний факультет Батумського державного університету: будівництво, транспорт, агрономія, агро-інженерія, агроекологія, переробка сільськогосподарської продукції тощо.

Розповівши про Батумський державний університет імені Шота Руставелі та можливі варіанти співпраці між навчальними закладами, Бадрі Гечбайа і Кетеван Голетіані відповіли на запитання викладачів нашого університету. На завершення зустрічі Бадрі Гечбайа зачитав листа-подяку від ректора БДУ доценту кафедри аудиту та оподаткування ЦНТУ Галині Кузьменко за цикл відкритих лекцій для студентів факультету економіки та бізнесу Батумського державного університету на теми соціально відповідального бізнесу і практичних методів економіки та фінансів.

Також під час візиту делегації із Грузії до ЦНТУ було обговорено напрями спільної наукової роботи: публікації у наукових виданнях університетів, рецензування дисертацій, спільна участь у наукових конференціях та інше, та спільної міжнародної діяльності, зокрема участь у проектах програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

В ході екскурсії нашим навчальним закладом, гостям продемонстрували навчальну лабораторію кафедри технології машинобудування і 3D-обладнання кафедри металорізальних верстатів та систем, також представникам Батумського державного університету було презентовано кафедри економічних факультетів Центральноукраїнського національного технічного університету.

Підготував Олександр Виноградов