симбіоз менеджменту, іт та майбутнього: нові спеціальності цнту

Центрально український національний
технічний університет

Українська English


Симбіоз менеджменту, ІТ та майбутнього: нові спеціальності ЦНТУ

Цього року кафедра економіки, менеджменту та комерційної діяльності Центральноукраїнського національного технічного університету вперше оголошує набір на дві нові освітні програми: 076 «Міжнародний бізнес та DATA-аналітика» (бакалаврат) та 073 «Менеджмент ІТ у глобальному бізнес середовищі» (магістратура). Експерти прогнозують найближчими роками майже двократний ріст галузі ІТ в Україні. Галузь ІТ – це не лише програмісти, а й проектні менеджери (Project manager), спеціалісти з великих даних тощо. Зростатиме галузь – зростатиме попит на відповідних фахівців на ранку праці. Наразі роботодавці та фахівці ІТ високо оцінюють перспективність нових освітніх програм економічного факультету ЦНТУ.

На кафедрі економіки, менеджменту та комерційної діяльності ЦНТУ вирішили провести публічну презентацію нових спеціальностей, запросивши до круглого столу, – який відбувся в комбінованому очно-дистанційному форматі, – представників бізнесу, випускників, здобувачів освіти та абітурієнтів.

Формат публічного обговорення нових спеціальностей новий для університету, говорить проректор з наукової роботи ЦНТУ, професор кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності Олександр Левченко: «Зараз в Україні [в освіті] започатковуються нові традиції, одна з яких – залучення стейкхолдерів та партнерів до обговорення, чи потрібні ті чи інші освітні програми? Ми хочемо провести презентацію наших нових освітніх програм, хочемо почути побажання чи зауваження і далі розвивати освітні програми разом. Практикам видніше, які навички та знання потрібні здобувачам освіти, які навчатимуться на цих програмах, тому ми запросили взяти участь в обговоренні представників ІТ-компаній».

Один з таких практиків галузі – випускник ЦНТУ Роман Бойко, який працює у київському офісі крупної американської ІТ-компанії EPAM System й має майже десятирічний досвід роботи проектним менеджером в різних ІТ-організаціях.

Роман Бойко – випускник бакалаврату ЦНТУ 2014 року за спеціальністю «Менеджмент організацій» та випускник магістратури ЦНТУ 2016 року за спеціальністю «Управління фінансово-економічною безпекою» (також Роман є гравцем Національної збірної України з бейсболу та бейсбольного клубу «BioTexCom-КНТУ»).

Він говорив з позиції саме того фахівця, яких готуватиме кафедра ЕМКД за освітніми програмами «Міжнародний бізнес та DATA-аналітика» та «Менеджмент ІТ у глобальному бізнес середовищі» – фахівця, що працює на поєднанні спеціальностей менеджменту та ІТ.

«Я більш, ніж впевнений в актуальності нових спеціальностей кафедри, – говорить Роман Бойко. – Зараз український ринок ІТ налічує близько 250 тисяч спеціалістів. Експерти прогнозують збільшення рикну ІТ в Україні до 500 тисяч осіб, тобто ринок потребуватиме ще 250 тисяч спеціалістів. Якщо порахувати дуже приблизно, то ІТ-компаніям на кожні 10-20 працівників потрібен один менеджер проектів. Зростання ринку ІТ передбачатиме лише в Україні багато нових менеджерських вакансій, не кажучи вже про інші країни.

В США наразі відкрито близько 200 тисяч вакансій на посади Project manager, і це в часи кризи, в часи масових скорочень, навіть тоді, коли ІТ-компанії звільняють десятки тисяч співробітників, менеджерів проектів вони, навпаки, запрошують на роботу.

Чому так: менеджер – ключовий елемент якісного управління процесами всередині компанії. Зараз понад 80% Project manager в Україні – це спеціалісти, які або перейшли з іншої посади в ІТ, або працювали на менеджерських посадах в інших сферах, і, насправді, це відчувається. Тому спеціальності, які ви відкриваєте, вони потрібні для якісного розвитку нашого ІТ сектору, вони дуже перспективні і точно на часі».

Щодо порад майбутнім студентам від фахівця-практика, то найголовніша з порад – вчити англійську мову.

Кафедра економіки, менеджменту та комерційної діяльності ЦНТУ пропонує здобувачам освіти за новими програмами вивчення, щонайменше, двох іноземних мов: англійської обов’язково і за вибором французької чи німецької. Більш того, як зазначив професор Олександр Левченко, освітні програми «Міжнародний бізнес та DATA-аналітика» та «Менеджмент ІТ у глобальному бізнес середовищі» планується викладати в ЦНТУ двома мовами: українською та англійською.

В рамках презентації доценти кафедри ЕМКД Ольга Горпинченко та Ілона Андрощук докладно розповіли про можливості кафедри та про нові освітні програми.

Кафедра економіки, менеджменту та комерційної діяльності ЦНТУ – найбільш рейтингова економічна кафедра нашого навчального закладу й найсильніша економічна кафедра Кіровоградщини. Кафедра здійснює підготовку здобувачів освіти за всіма рівнями: від бакалавра, магістра, до доктора філософії (PhD) та доктора економічних наук. Понад 85% викладачів кафедри володіють англійською, щонайменше, на рівні В2, а 100% викладачів кафедри регулярно проходять стажування в закордонних закладах чи компаніях.

Представники кафедри розповіли слухачам круглого столу про освітні програми «Міжнародний бізнес та DATA-аналітика» та «Менеджмент ІТ у глобальному бізнес середовищі»: що вивчатимуть студенти, які навички отримуватимуть, де стажуватимуться, на яких посадах зможуть працевлаштовуватися.

Наприклад, це такі посади, як: інспектор з аналізу міжнародної діяльності підприємства, менеджер з управління активами міжнародних компаній та інвестиційних проектів, провідний фахівець з фінансової роботи на міжнародних ринках, фахівець-аналітик з дослідження міжнародних ринків, консультант з питань міжнародних бізнес-проектів, проектний менеджер та інш.

Декан економічного факультету ЦНТУ професор Наталія Шалімова схвально оцінила старання колег із організації обговорення освітніх програм за участі усіх зацікавлених сторін, від здобувачів освіти до стейкхолдерів.

За допомогою відео-зв’язку на круглому столі виступили координатор всеукраїнських курсів для ЗВО міжнародної ІТ-компанії Genesis, голова експертної ради ГО «Освітня фундація продуктового ІТ» Андрій Сідляренко та віце-президент Американського університету культури та освіти (Бейрут, Ліван) Хані Хайдура.

Своїми думками щодо актуальності нових освітніх програм кафедри ЕМКД та затребуваності випускників цих спеціальностей поділились радник президента Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати Анна Павленко; директор агенції регіонального розвитку Кіровоградської області Олександр Гавриленко; директор ВКФ «Ілвіс» Ігор Гайдуков; співвласник ІТ-компанії Easyway Єгор Чабанюк.

«Ми в Кіровоградській регіональній торгово-промисловій палаті часто проводимо для бізнесу навчальні заходи, й найбільш популярні з них – заходи, що мають відношення до ІТ, до електронної комерції, – говорить Анна Павленко. – Впевнена, нові спеціальності матимуть попит не лише серед абітурієнтів, а й серед бізнесу, тому що сьогодні багато керівників бізнесу хочуть самі володіти знаннями та навичками в сфері сучасних технологій».

«Таким спеціальностям належить майбутнє, – вважає Єгор Чабанюк (випускник кафедри ЕМКД ЦНТУ, має власний досвід роботи проектним менеджером), – Зараз складно уявити кампанію без свого сайту, без мобільних додатків. Якщо ви візьмете будь-який додаток, будь-який сайт – за ними стоять люди, що роблять ІТ продукти. Тому менеджери потрібні кожній з таких компаній».

Отже, перший набір здобувачів освіти за програмами «Міжнародний бізнес та DATA-аналітика» (бакалаврат) та «Менеджмент ІТ у глобальному бізнес середовищі» (магістратура із терміном навчання 1 рік і 4 місяці) заплановано на вступну кампанію 2023 року.

Вимоги до абітурієнтів та умови вступу на ці освітні програми буде оприлюднено на сайті ЦНТУ.

Підготував Олександр Виноградов


«ЦНТУ» в соцмережах:
Приймальна комісія працює щодня, крім суботи та неділі.
Телефони приймальної комісії:
т. (0522) 55-93-13
т./viber +380950785900
т.+380966013370
e-mail: pk_kntu@ukr.net

Адреса: пр. Університетський,8
Проїзд маршрутними таксі № 150, 113, 116-А, 284-A, 274
до зупинки "Університет".
Наше розташування
Телефон університетської довідкової служби:
(0522) 55-92-66

© 2022 «ЦНТУ» Всі права захищено.
Використання матеріалів цього сайту можливе тільки
з посиланням на джерело.