Турнікет, як носовичок: має бути з собою у кожного


30 березня 2023
28-29 березня 2023 року в Центральноукраїнському національному технічному університеті тривав семінар-тренінг «Тактична медицина для цивільних», організований ГО «Українські студенти за свободу». Учасники семінару вивчали такі ж самі складові елементи протоколу надання медичної допомоги, які вивчають й військові

28-29 березня 2023 року в Центральноукраїнському національному технічному університеті тривав семінар-тренінг «Тактична медицина для цивільних», організований ГО «Українські студенти за свободу». Учасники семінару вивчали такі ж самі складові елементи протоколу надання медичної допомоги, які вивчають й військові. В наш час подібні навички зайвими точно не будуть…

Теорію одразу закріпляли практичними вправами. Вчились накладати турнікети, зупиняти кровотечі (на спеціальних манекенах із системою циркуляції штучної крові), тампонувати рани, вчились ставити назофарингеальні трубки, накладати оклюзійні пов’язки, евакуювати поранених та інше.

«Ми робимо великі тренінги, які передбачають багато практики, – розповідає представниця ГО «Українські студенти за свободу» Катерина Шевченко. – Практичні вправи допомагають учасникам семінару краще запам’ятати базові речі медичної тактики. Речі, які допоможуть їм вижити. Таким самим елементам навчаються реальні військові медики в навчальних центрах».

Всеукраїнська громадська організація «Українські студенти за свободу» проводить семінари-тренінги з тактичної медицини для цивільних громадян із самого початку повномасштабного вторгнення. «Ми розуміємо, наскільки важливим є те, щоб якомога більше людей отримали хоча б базові знання з медичної допомоги, коли в Україні триває повномасштабна війна», – говорить Катерина Шевченко.

За останній рік представники громадської організації разом із інструкторами-медиками відвідали понад два десятки міст України. Цього тижня інструктори курсів тактичної медицини від ГО «Українські студенти за свободу» працювали у Кропивницькому. Буквально перед цим тренінги відбулись у Києві, Черкасах, Львові, Одесі, далі на черзі – Івано-Франківськ.

На думку студентки І курсу економічного факультету ЦНТУ Валерії Євладенко, в наш час уміння надати медичну допомогу потрібні кожній людині. «Ми не знаємо, що станеться завтра та які навички стануть вирішальними в ситуації, яка може трапитись, – говорить Валерія. – То ж, я вважаю, потрібно знати базові моменти тактичної медицини, щоб можна було допомогти собі або іншим людям».

Із навчальної програми дводенного семінару-тренінгу Валерії більш за все сподобались практичні вправи.

«Коли робиш сам, своїми руками, в голові відкладається алгоритм дій, тоді практичні навички запам’ятовуються краще, – розповідає Валерія Євладенко. – Найбільш вражаючий елемент тренінгу – методи зупинки кровотечі та тампонування рани. Навіть на тренувальному манекені це видовище не для слабкодухих. Руки тремтять, але роблять – ти розумієш, що це потрібно зробити. Так само з турнікетом: тобі від нього дуже боляче (розповідали, що наші крики було чутно навіть у фойє на першому поверсі), але розумієш: потрібно витерпіти, аби навчитись правильно використовувати турнікет».

За підсумками семінару-тренінгу «Тактична медицина для цивільних» його учасники склали тест-екзамен, отримали відповідні сертифікати та подарунки – турнікети виробництва США.

Набагато більше фотографій даного заходу можна переглянути у фотоальбомі на сторінці ЦНТУ в соціальних мережах.

Підготував Олександр Виноградов