Центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності


Осін

Осін Руслан Анатолійович

Відповідальний за Центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності, заступник керівника Органу управління силами цивільного захисту ЦНТУ

доцент кафедри експлуатації та ремонту машин

0507477220, роб. (0522)490-435

ruslan_osin@ukr.net

каб. 572

Петленко

Петленко Тетяна Григорівна

оперативний працівник, інженер з цивільного захисту

0951949303, роб. (0522)490-435

tpetlenko@ukr.net

каб. 572



Відповідно до Кодексу цивільного захисту України, «Положення про функціональну підсистему навчання дітей дошкільного віку, учнів та студентів діям у надзвичайних ситуаціях (з питань безпеки життєдіяльності) єдиної державної системи цивільного захисту», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2016 №1400, «Положення про правові та організаційні основи дій структурних підрозділів галузі у разі загрози чи виникнення терористичних актів» від 19.05.2006 №385 і з метою попередження і реагування на надзвичайні ситуації техногенного, природного і соціального характеру в ЦНТУ створено Орган управління силами цивільного захисту.

Керівник цивільного захисту університету, ректор, професор В.М.Кропівний, посадова особа з питань ЦЗ, доцент Р.А.Осін особливу увагу звертають на основні заходи у сфері цивільного захисту, а саме:

  • оповіщення і інформування;
  • евакуаційні заходи;
  • психологічний захист;
  • біологічний та медичний захист;
  • підтримання у належному стані захисних споруд (пристосованих), готовності їх використання за призначенням;
  • навчання керівного складу, учасників навчально-виховного процесу і працівників основам захисту та діям в умовах виникнення можливих надзвичайних ситуацій.

В університеті підготовлені Плани реагування на надзвичайні ситуації, схеми управління і зв’язку, оповіщення і взаємодії, обладнано інформаційно-довідкові куточки з питань цивільного захисту та план-схеми евакуації, визначено порядок розміщення студентів у підвальних і напівпідвальних (цокольних) приміщеннях гуртожитків та навчальних корпусів при необхідності у випадку виникнення надзвичайних ситуацій. Накопичено мінімальний запас засобів індивідуального захисту учасників навчально-виховного процесу та працівників.

В ЦНТУ, з метою оперативного реагування на надзвичайні ситуації та ліквідацію їх наслідків, створено наступні формування ЦЗ:

  • Протипожежне формування у складі 3-х ланок (9 чол.);
  • Аварійно-технічна ланка (9 чол.);
  • Ланка зв’язку і оповіщення (8 чол.);
  • Ланка охорони громадського порядку (8 чол.);
  • Санітарний пост (3 чол.);
  • Пункт видачі ЗІЗ (4 чол.).

Керівниками ЦНТУ з питаньЦЗ приймаються накази, розпорядження, плани, які регулюють діяльність у сфері запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій, щорічно організовуються науково-методичні заняття, об’єктові тренування. Нагромаджується значний досвід у проведенні заходів з попередження НС та ліквідації їх наслідків.

Мета тренувань з ЦЗ – формування свідомого і відповідального ставлення до питань особистої безпеки, вміння розпізнавати й оцінювати потенційні небезпеки, визначати шляхи надійного захисту від них, уміти в разі потреби надати допомогу собі та оточуючим, а також оперативно ліквідовувати наслідки прояву небезпеки.

Співробітники Центру БЖД та цивільного захисту пройшли Тренінг та отримали сертифікат Міжнародного зразка Товариства Червоного Хреста України з першої допомоги

Співробітники Центру БЖД та цивільного захисту пройшли Тренінг та отримали сертифікат Міжнародного зразка Товариства Червоного Хреста України з першої допомоги

Факультети

Освітні підрозділи