Новини


Продовження заходів культурного просвітництва в ЦНТУ

Протягом лютого 2024 року в Центральноукраїнському національному технічному університеті проходили заходи культурного просвітництва на основі відвідання Театру Кропивницького та перегляду патріотичних та історичних вистав працівниками і студентами університету, що було позитивно відмічене у колективі, адже особливого значення такі заходи набувають у воєнний час, коли психологічний стан кожної людини піддається негативним факторам та впливає на рівень здоров'я, працездатність та якість життя в цілому. Тому профспілковим комітетом університету було прийнято чергове рішення, щодо продовження заходів культурного просвітництва працівників протягом квітня 2024 року для покращення мікроклімату у трудовому колективі та підтримки психологічного стану працівників на нормальному рівні, шляхом переключення на культурно-мистецькі заходи, окремо від робочого процесу.

У свою чергу профспілковим комітетом розроблено алгоритм відшкодування у розмірі 100 % вартості білетів на відвідання експозицій комунального закладу «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради», всім працівникам та студентам - членам профспілкової органзіації університету, відповідно до афіші.

 

АФІША НА КВІТЕНЬ 2024 року

КЗ «МУЗЕЙ МИСТЕЦТВ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ»

 

- творчий вечір голови обласного літературного об’єднання «Степ» Ольги ПОЛЄВІНОЇ за участі вихованців музичних шкіл міста. (10 квітня 2024 року) (Вхід на захід вільний)

 - виставка робіт фото художниці Мирослави ЛИПИ «Серце степу». (12 квітня 2024 року) (Вхід на відкриття виставки вільний)

 - виставка мистецьких робіт до Дня пам’яток історії та культури України та Міжнародного дня пам’яток і визначних місць (18 квітня 2024 року) (Вхід на відкриття виставки вільний)

 - персональна виставка творів художника-графіка, живописця Федора ЛАГНА та презентація  видання «Фрагменти вітальності & мортальності» (графіка) (26 квітня 2024 року) (Вхід на відкриття виставки вільний)

 - виставка «Об’єднаймо Україну мистецтвом» - ткані авторські роботи заслуженого майстра народної творчості Олександри ПРЕНКО;

 - експозиція пам’яті Ольги та Тараса Мельстер;

 - виставка «Філателія воєнного часу»;

 - виставка декоративних творів родини митців-ВПО Інни ІВЧЕНКО та Юрія БОГМАТА (м. Харків);

 - експозиція робіт Олександра БРІТЦЕВА;

 - виставка мистецьких творів «Берегиня душі»;

 - виставка з приватної колекції Віталія Постолатія «Від купона до гривні» до Дня незалежності України;

 - виставковий проєкт «Вишиті болем. Історії про які мовчать вишиті на рушниках». Створено в межах проєкту «Жіноче лідерство: на шляху відновлення України». Ініціатор КОО ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення»;

 - пересувна фотовиставка в рамках Всеукраїнської акції «Вшануй»;

 - виставка з приватної колекції Віталія Постолатія «Їздив трамвай містом» до 80-річчя з дня звільнення Кіровограда від нацистських загарбників;

 - персональна виставка робіт Олени КОРЕНЯК;

 - виставка художніх творів «І щаслива хвилина кожна» до Дня закоханих (до 10 квітня 2024 року)

 - доповнення експозиції «Подих війни» до річниці повномасштабного вторгнення;

 - виставка художника, музиканта, письменника, філософа Шрі ЧИНМОЯ (1931-2007) «Водограй-мистецтво»;

 - виставка художніх творів «Весна, квіти… і жінки» (до 16 квітня 2024 року);

 - виставка творів художника-земляка, графіка, художника-декоратора фільмів, письменника, загиблого головного сержанта «Кари» Володимира ЧОРНОГО (1976-2023) (до 24 квітня 2024 року).

 - виставка творчих робіт Ігоря ГРИЩЕНКА (1986-2014) «Авдіївка» (26 квітня 2024 року)

Розклад роботи музею:

Пн., Вт., Сд., Чт. - з 9.00 до 18.00; Пт. - з 9.00 до 17.00; Сб. - з 10.00 до 18.00; Нд. - вих.

Адреса музею: м. Кропивницький, вул. В. Перспективна, 60.

Телефони музею для довідок: (0522) 24-98-37, 32-24-22, 24-56-81

Відвідувачі мають доступ до Wi Fi.


 

Заходи культурного просвітництва в ЦНТУ

 

Дуже важливим напрямком в розвитку особистості, становленні молодої людини, створенні нормального мікроклімату у трудовому колективі є заходи культурного просвітництва. Особливого значення ці заходи набувають у воєнний і післявоєнний час, коли психологічний стан людини піддається негативному впливу, що впливає на рівень її здоров'я, а отже і працездатність та якість життя в цілому. Тому необхідним є підтримання психологічного стану працівників на нормальному рівні, шляхом переключення на інші заходи, окремо від робочого процесу. В зв'язку з цим за пропозицією профспілкового комітету та при підтримці адміністрації ЦНТУ вирішено лютий 2024 року зробити місяцем культурного просвітництва працівників і студентів університету на основі відвідання Театру Кропивницького та перегляду патріотичних та історичних нарисів.

У свою чергу профспілковим комітетом розроблено алгоритм компенсації у розмірі 50 % вартості білетів на вистави за вибором, всім працівникам та студентам - членам профспілкової органзіації університету, що значно збільшить можливість відвідання ними запропонованих культурно-просвітницьких заходів.


 

 

Первинна профспілкова організація ЦНТУ – одна з найкращих на Кіровоградщині

 

29 листопада на Вченій раді ЦНТУ Голова Кіровоградського обласного комітету профспілки працівників освіти і науки України Сергій ПЕТРОВ нагородив дипломом ІІ ступеня за участь в обласному огляд-конкурсі на кращу первинну профспілкову організацію серед закладів освіти Кіровоградської області ректора Центральноукраїнського національного технічного університету Володимира КРОПІВНОГО та голову профспілкового комітету університету Дмитра ГОЛУБА.

Також Голова обкому профспілки Сергій ПЕТРОВ виконав почесну місію і вручив почесну грамоту Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки України за підписом голови комітету, Георгія ТРУХАНОВА, керівнику профкому ЦНТУ Дмитру ГОЛУБУ за високий професіоналізм, відданість справі, плідну роботу щодо захисту трудових прав і соціально-економічних інтересів членів профспілки.

Огляд-конкурс проводився серед 50-ти профспілкових організацій закладів освіти Кіровоградської області за багатьма критеріями, такими як:

  • організація робочого місця для роботи профорганізацій;
  • відсоток охоплення профчленством (кількість працюючих / з них членів профспілки);
  • ведення обліку членів профспілки;
  • наявність в профорганізаціях законодавчих і нормативних документів, постанов вищих профорганів;
  • планування роботи первинної профспілкової організації;
  • ведення профспілкової документації;
  • наявність колективного договору та контроль за його виконанням;
  • організація дозвілля і відпочинку працівників, проведення культмасових заходів;
  • інформаційне забезпечення діяльності профорганізацій;
  • комунікація з ЗМІ (дописи, статті тощо про діяльність організації);
  • проведення спортмасової, оздоровчої роботи;
  • статистична звітність та інші.

Одним із ключових факторів успіху ЦНТУ став високий відсоток членства співробітників університету в профспілковій організації - нині це становить 70%, що є свідченням про активну підтримку та довіру співробітників до діяльності профспілкової організації.

Профспілкова організація ЦНТУ за попередні роки досягла значних результатів, які сприяли отриманню визнання на рівні області.

Серед основних досягнень профспілкової організації ЦНТУ варто відзначити:

  1. Розширення соціальних програм: збільшення матеріальної допомоги на лікування, профспілкових виплат до ювілеїв співробітників, що важливо для забезпечення благополуччя працівників університету.
  2. Покращення умов праці: відновлення роботи буфету та бази відпочинку у м. Світловодську, що забезпечує більш комфортні умови не тільки для працівників, але і для студентів університету.
  3. Розвиток напрямку оздоровлення: започаткування роботи фітнес-студії та активна участь в оздоровчих програмах для співробітників університету-членів профспілкової організації, шляхом надання компенсацій за путівки для оздоровлення та відпочинку.
  4. Розширення членства профспілки: збільшення відсотку членства профспілкової організації, що свідчить про стабільність та ефективність її діяльності.
  5. Інновації в системі керування: створення філії профспілки в Світловодському фаховому коледжі ЦНТУ для розширення географії дії та підтримки ще більшої кількості працівників.
  6. Сучасні інформаційні рішення: розробка та впровадження сайту профспілкової організації, що полегшує комунікацію та роботу з інформацією для її членів.
  7. Розширення культурно-масового напрямку: забезпечення новорічними подарунками всіх працівників університету, які є членами профспілкової організації та їх дітей до 15 років, а також жінок університету подарунками до Свята весни.

Досягнення профспілкової організації ЦНТУ свідчать про великий прогрес та підтверджують здатність університету створювати сприятливі умови для працівників. Це не лише вагомий успіх у конкурсі, а й свідчення про важливість соціальних ініціатив та активної співпраці в університетській спільноті.

Отримані грамоти є надбанням всього колективу університету за сприяння адміністрації університету та вищих профспілкових органів.

В свою чергу профспілкова організація ЦНТУ не зупиняється на досягнутих результатах і продовжує свій шлях до удосконалення діяльності, покращення та розвитку університетського середовища для кожного члена нашої спільноти.


 

Відкриття студії оздоровчого фітнесу ЦНТУ

В ЦНТУ розпочинає свою роботу фітнес студія, яка організована за ініціативи профкому університету при підтримці адміністрації закладу. Її функціонування буде направлене в першу чергу на покращення фізичного та морально-психологічного стану співробітників університету в цей не-простий для країни час.

До кожного співробітника, на основі діагностики організму, буде пі-дібрано індивідуальний комплекс вправ, направлений на покращення са-мопочуття, що в подальшому вплине на загальне зміцнення імунітету лю-дини та підвищення продуктивності праці.

Попередній запис для формування груп бажаючих здійснюється за номером +380509394303.


 

Колективний договір ЦНТУ – один із найкращих на Кіровоградщині

 

За підсумками минулорічного огляду-конкурсу на кращий колективний договір закладів освіти Кіровоградської області, який традиційно проводить Кіровоградська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України, колектив Центральноукраїнського національного технічного університету посів ІІ місце.

Це найкращий результат серед закладів вищої освіти Кіровоградщини, що брали участь в огляді-конкурсі 2022 року.

Диплом за призове місцео бласного освітянського конкурсу на кращий колективний договір голова профкому викладачів та співробітників ЦНТУ Дмитро Голуб вручив ректору університету Володимиру Кропівному.

Як розповів голова профкому викладачів та співробітників ЦНТУ Дмитро Голуб, в рамках конкурсу колективні договори закладів освіти Кіровоградської області оцінювались за двома групами критеріїв: а) показники колективного договору, б) виконання колективного договору.

В конкурсі брали участь освітні заклади Кіровоградської області усіх типів: школи, коледжі, технікуми, училища, заклади вищої освіти. В першу чергу комісія Обласної організації профспілок працівників освіти та науки оцінювала показники колективних договорів, що стосуються соціального та трудового захисту працівників відповідного закладу освіти.

Колективний договір ЦНТУ посів ІІ загальне місце.

За словами Дмитра Голуба, колдоговір нашого навчального закладу отримав високі бали за соціальні гарантії членів профспілки, прописані в документі: регламент виплат матеріальної допомоги на лікування, на оздоровлення; преміювання за різні види наукової діяльності (публікації статей, участі у закордонних наукових конференціях, стажуваннях тощо) та інше. Під час одного з останніх доповнень колективного договору до документу було включено пункти, що надають право працівникам ЦНТУ двічі на тиждень безкоштовно займатися спортом чи оздоровленням в університетській спортивній залі.

Окрім соціального захисту колективу навчального закладу конкурсна комісія Обласної організації профспілки працівників освіти і науки України також оцінювала стан охорони праці в установі. В Центральноукраїнському національному технічному університеті цим питанням приділяється значна увага, як повідомлялось раніше, в 2022 році ЦНТУ виграв обласний етап Всеукраїнського огляду-конкурсу стану умов і охорони праці, який проводили Профспілка працівників освіти і науки України разом із Міністерством освіти і науки України.

За словами голови профкому викладачів та співробітників ЦНТУ Дмитра Голуба, наразі колективний договір Центральноукраїнського національного технічного університету враховує пропозиції структурних підрозділів та колективу нашого навчального закладу.

За потреби ознайомитися з текстом документу можна на сторінці профкому на сайті ЦНТУ.

З повагою Профком ЦНТУ


 

 

Спільна робота профкому ЦНТУ, студпрофкому і студради на користь Збройних Сил України

 

Друзі! Оголошуємо «мобілізацію» монет на допомогу ЗСУ!

Знову в Центральноукраїнському національному технічному університеті пройшла чергова акція на підтримку Збройних сил України. Наш колектив брав участь в акції «Смілива гривня» під єгідою Національного Банку України. Було оголошено «мобілізацію» монет на допомогу ЗСУ!

З 22 вересня по 22 жовтня 2022 року у нашому вестибюлі та буфеті університету стояли пляшки, в які усі охочі мали змогу кидати монети.У межах акції «Смілива гривня» приймалися банкноти та монети, якими можна розраховуватися (монети 10, 50 копійок та монети номіналом 1,2, 5, 10 гривень).

Організацію роботи на себе взяв профком ЦНТУ та спільно зі студпрофкомом і студрадою університету провели збір і підрахунок коштів.

Завдяки спільній роботі колективу співробітників та студентів ЦНТУ за досить короткий термін вдалося зібрати більше трьох тисяч гривень на підтримку ЗСУ.

Всі зібрані кошти було віднесено до Ощадбанку та відправленона рахунок ЗСУ відповідно до інструкції НБУ.

Об’єднаєднавши наші зусилля заради майбутнього нашої країни, колектив ЦНТУ зробив свій черговий внесок у перемогу!


 

 

Друзі! Оголошуємо «мобілізацію» монет на допомогу ЗСУ!

 

Друзі! Оголошуємо «мобілізацію» монет на допомогу ЗСУ!

Наш колектив бере участь в акції «Смілива гривня», яку організовує Національний Банк України. Усі зібрані кошти надійдуть українській армії.

З 22 вересня по 22 жовтня 2022 року у нашому вестибюлі та буфеті університету стоятимуть пляшки, в які усі охочі можуть кидати монети. У межах акції «Смілива гривня» приймаються банкноти та монети, якими можна розраховуватися (монети 10, 50 копійок та монети номіналом 1,2, 5, 10 гривень).

Відправте свої монети на фронт! Зробіть свій внесок у перемогу, навіть якщо це 10 коп!

Об’єднаємо наші зусилля заради майбутнього нашої країни!

Телефон для довідок: 0665168074 (Дмитро Голуб)

З повагою Профком ЦНТУ


 

 

Перемога ЦНТУ у І-му етапі Всеукраїнського огляд-конкурсу
стану умов і охорони праці

 

Колектив Центральноукраїнського національного технічного університету отримав перше місце за перемогу у І-му етапі Всеукраїнського огляд-конкурсу стану умов і охорони праці, що проходив на базі Кіровоградського обласного комітету Профспілки працівників освіти і науки України.

 

 

Даний конкурс щороку проводиться відповідно до Положення про Всеукраїнський громадський оглядконкурс стану умов і охорони праці в навчальних закладах Міністерства освіти і науки України, спільного рішення Колегії МОН України від 27 травня 2021 року, протокол № 6/5-22, та президії ЦК Профспілки від 01 липня 2021 року, протокол № П-4-1 в трьох категоріях:
І категорія - дошкільні, загальноосвітні, позашкільні навчальні заклади всіх типів;
ІІ категорія - професійно-технічні навчальні заклади, виші навчальні заклади І та ІІ рівнів акредитації;
ІІІ категорія - вищі навчальні заклади ІІІ та ІV рівнів акредитації.

Центральноукраїнський національний технічний університет вперше прийняв участь у даному конкурсі та підготовив на розгляд комісії проект матеріалів для участі.

За результатами конкурсу на основі 22 оціночних показників діяльності закладу та отриманого призового місця прийнято рішення конкурсної комісії рекомендувати даний прект Центральноукраїнського національного технічного університету для участі у ІІ-му етапі Всеукраїнського огляд-конкурсу стану умов і охорони праці та направити до Центральної оглядової комісії у м. Києві.


 

 

В ЦНТУ організовано велопарковку для співробітників

 

Таке рішення прийнято адміністрацією університету спільно з профкомом ЦНТУ на звернення працівників, адже воно є нагальною потребою сьогодення і невідємною Європейською нормою життя, спрямованою на поліпшення екологічного стану довкілля та покращення фізичного стану людини, а ткож задоволенням потреби в пересуванні, що обєднує дуже багато позитивних моментів. Так з 23 травня 2022 року у холі приміщення їдальні університету почала функціонувати безкоштовна охороняєма велосипедна парковка, яка буде працювати сезонно протягом навчального року. В подальшому додатково планується встановлення стаціонарної велопарковки біля центрального входу в університет.

 

 

 


 

 

 

 

 

Подаруй бібліотеці книгу

 

Шановні колеги! Профком ЦНТУ інформує, що в університеті в рамках коштів програми Е-підтримки триває благодійна акція " Подаруй бібліотеці книгу", що спрямована на популяризацію читання та осучаснення бібліотечних фондів різних напрямків. У кого є бажання та залишок коштів на Е-рахунку можна зробити свій вклад в розвиток нашої бібліотеки. Замовити навчальну літературу можна у наступних видавництвах та розрахуватися карткою Е-підтримка за купівлю книжок онлайн. Видавництво «Олді+» <a a="" data-cke-saved-href="" href="" https:="" oldiplus.ua"="" p="">https://oldiplus.ua.
Видавництво " ЗНАННЯ"="" https:="" znannia.com.uaПридбати художню літературу сучасних українських та зарубіжних авторів можна у книжкових магазинах міста Кропивницького:
Книжковий Клуб "Клуб сімейного дозвілля" ТЦ Depo't, вулиця Велика Перспективна, 48, 1 поверх • 0522 368 035 https://bookclub.ua
Книжковий супермаркет "Буки" вулиця Велика Перспективна, 35/54 • 095 763 7300 http://byki.com.ua
Книгарня «Є» вулиця Архітектора Паученка, 31 • 063 373 9515 https://book-ye.com.ua/contacts/kropyvnytskyj.

З повагою Профком ЦНТУ


Підписано нову обласну угоду на 2022-2026 роки

Кіровоградська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України продовжує вважати переговорний процес найбільш перспективним і конструктивним видом соціального партнерства і до-кладає зусиль задля його розвитку.

З таким налаштуванням Голова обласної організації Профспілки освітян Сергій Петров розпочав роботу розширеного засідання президії Кіровоградського обкому Профспілки за участі керівників органів управління освітою області та територіальних і первинних профорганізацій обласного підпорядкування щодо виконання Обласної угоди за 2021 рік, яке відбулося 8 лютого в режимі відеоконференції.

У роботі заходу взяли участь директор та заступник директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ельза Лещенко та Володимир Таборанський. На порядок денний було винесено питання - стан виконання Угоди між департаментом освіти і науки облдержадміністрації і обласним комітетом Профспілки працівників освіти і науки України за 2021 рік та прийняття нової Угоди на 2022-2026 роки.

У своїх звітах сторони Угоди зазначили, що важливою формою соціального партнерства в освіті, як і цілому в Україні, залишається колективно-договірне регулювання трудових відносин. Результатом співпраці стало укладення колдоговорів у всіх закладах освіти, де діють первинні органи Профспілки працівників освіти і науки України, створення в них відповідних умов праці, забезпечення своєчасної оплати праці, виплати надбавки за престижність (середній показник 22%, по НУШ - 28%), грошової винагороди (83% до посадового окладу), інших премій та заохочень в т.ч. навчально-допоміжному персоналу.

Були обговорені і положення Угоди, які не в повній мірі вдалося реалізувати, серед них проходження безоплатних медичних оглядів, фінансування заходів з охорони праці (0,2% від фонду оплати праці), відрахування первинним профорганізаціям 0,3% на культмасову, фізкультурну та оздоровчу роботу, грошового заохочення в розмірі посадового окладу головам первинних профорганізацій тощо.

У підсумку засідання була прийнята постанова, в якій, зокрема, було схвалено дії сторін Угоди щодо реалізації її зобов’язань в частині дотримання переважної більшості соціальних гарантій працівників галузі та осіб, що навчаються.

Обласний комітет Профспілки переконаний, що саме шлях соціального діалогу буде і надалі пріоритетним у взаєминах з Департаментом освіти і науки ОДА, органами управління освітою на місцях при вирішенні нагальних проблем функціонування закладів та установ освіти, створення гідних умов праці та навчання спілчан. Саме цьому сприятиме нова обласна Угода, яку сторони спільно відпрацювали, взявши за основу Галузеву угоду, і скріпили підписами.

Текст нової обласної Угоди після повідомної реєстрації буде оприлюднено на офіційному сайті обкому Профспілки працівників освіти і науки України.


Заява Президії Федерації профспілок України «Війні – ні, миру – так!»

Федерація профспілок України, яка представляє інтереси понад 4 млн працівників та студентів, глибоко стурбована ескалацією ситуації та зростанням напруги між Україною та Росією, викликаною невиправданим значним нарощуванням присутності російських військ у безпосередній близькості до кордонів України та тиском на нашу державу щодо її геополітичної орієнтації.
Українці мають право самі визначати своє майбутнє. За оцінками експертів, європейський регіон наразі перебуває ближче до війни, ніж будь-коли за останні 30 років. Можливий масштабний збройний конфлікт зачепить не лише нашу країну.
Військова агресія проти України призведе до значних людських жертв, матеріальних і фінансових втрат. Від масштабного військового конфлікту постраждають і працівники – будуть знищені мільйони робочих місць, процвітатимуть злидні та руйнація, про права працівників і добробут людей можна буде забути.
Саме тому міжнародний профспілковий рух ще у травні 2014 року на 3-му Всесвітньому конгресі Міжнародної конфедерації профспілок, що об’єднує 200 млн членів профспілок у 163 країнах світу, закликав до деескалації напруги, поваги до територіальної цілісності України, виведення російських військ з України, роззброєння незаконних груп та військових формувань. Усі ці вимоги залишаються надзвичайно актуальними.
Дві світових війни у ХХ столітті, локальні військові конфлікти у ХХІ столітті показали, що військову силу не можна використовувати як інструмент просування амбітної імперської політики. Ми підтримуємо Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського парламенту, урядів та парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій стосовно неприйнятності військового шантажу відносно України з боку Російської Федерації, який вона здійснює з метою недопущення реалізації європейських та євроатлантичних прагнень України.
Вважаємо за необхідне вжити заходів для негайної деескалації ситуації навколо нашої країни. Кінцевою метою переговорів має бути відновлення територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах у рамках Статуту ООН, Гельсінського заключного акта 1975 року, Паризької хартії 1990 року, Будапештського меморандуму 1994 року та Резолюції Генеральної Асамблеї ООН про територіальну цілісність України № 68/262, ухваленої 27 березня 2014 року.
Найціннішим є життя людей, і сьогодні міжнародні організації, влада, громадяни України мають зробити усе можливе, щоб не допустити війни, встановити мир у центрі європейського континенту і забезпечити сталий людський розвиток.
Ми не можемо залишити війну у спадок майбутнім поколінням!
Ми свідомо обираємо мир!

https://pon.org.ua/novyny/9260-zaiava-prezydii-federacii-profspilok-ukrainy-viini-ni-myru-tak.html