Стажування в Чехії: ЦНТУ – ТАК!


25 жовтня 2023
Декан економічного факультету Центральноукраїнського національного технічного університету професор Наталія Шалімова пройшла двомісячне стажування за чесько-українським проектом Transnational Academic Knowledge-Sharing (TAK). На базі Університету Менделя в Брно Наталія Станіславівна разом із іншими українськими учасниками проекту TAK вивчала досвід міжнародної інтеграції чеських колег-науковців.

Декан економічного факультету Центральноукраїнського національного технічного університету професор Наталія Шалімова пройшла двомісячне стажування за чесько-українським проектом Transnational Academic Knowledge-Sharing (TAK). На базі Університету Менделя в Брно Наталія Станіславівна разом із іншими українськими учасниками проекту TAK вивчала досвід міжнародної інтеграції чеських колег-науковців.

Ініціатором співробітництва між чеськими та українськими закладами освіти за проектом Transnational Academic Knowledge-Sharing (Поширення академічних знань поміж країнами – прим.) виступило Міністерство закордонних справ Чехії. В Україні одним із партнерів проекту ТАК є Всеукраїнська громадська організація «Професійна мережа дослідників та менеджерів вищої освіти в Україні» (PNRM). Ця громадська організація була створена у 2022 році і налічує близько 40 керівників або менеджерів закладів вищої освіти різних регіонів України. Їхня мета – впровадження в Україні інноваційних підходів до розвитку освіти, науки та технологій.

До лав PNRM входить й професор ЦНТУ Наталія Шалімова. Співпраця з «Професійною мережею дослідників та менеджерів вищої освіти в Україні» дозволяє нашому університету отримати більше інформації про міжнародні проекти, та, відповідно, розширити свою міжнародну діяльність.

Стажування в Чехії за програмою ТАК пройшли 15 менеджерів та академічних працівників регіональних закладів освіти України з Кіровоградської (наш регіон був представлений професоркою ЦНТУ), Житомирської, Чернігівської, Харківської та Луганської областей (від Луганщини – науковці релокованого Східноукраїнського національного університету імені В. Даля).

Тривало стажування понад два місяців, з початку осені – в дистанційному форматі, а потім українські дослідники провели десять робочих днів в Брно, вивчаючи досвід Університету Менделя, як просувати заклад освіти на міжнародному рівні та розвивати міжнародні контакти.

Університет Менделя в Брно (MENDELU) – державний заклад вищої освіти, заснований в 1919 році як «Вища сільськогосподарська школа в Брно». З 1995 року університет носить ім’я засновника генетики Грегора Менделя. До складу сучасного MENDELU входить п’ять факультетів, зокрема, там є факультет економіки та бізнесу і факультет агрономії.

Чехія загалом й чеська університетська спільнота зокрема надають значну підтримку Україні після початку великої війни. Університет Менделя в Брно взяв на роботу сімох викладачів з України, крім цього там навчається 45 українських студентів.

Як розповідає декан економічного факультету ЦНТУ професор Наталія Шалімова, одночасно зі стажуванням української делегації в Університеті Менделя тривав «Міжнародний тиждень», для участі в якому до Брно приїхало чимало міжнародних партнерів MENDELU. Спілкування з великою кількістю іноземних науковців доповнило як враження від стажування, так й отриманні знання.

Вивчений протягом стажування досвід інтернаціоналізації Університету Менделя вкотре доводить важливість для сучасного науковця іноземної мови. За словами професора Наталії Шалімової, всі викладачі MENDELU вільно володіють іноземною мовою, частина бакалаврських, а особливо – магістерських програм університету викладається англійською.

В Університеті Менделя поширена практика надання науковцям університету підтримки в пошуку міжнародних програм, грантів, іноземних партнерів, інформаційного супроводження європейських наукових програм. Над цим працюють окремі відділи, що значно спрощує процедуру залучення науковців MENDELU до міжнародних проектів.

До речі, зараз в Університеті Менделю в Брно за програмою академічної мобільності навчається четверо студенток економічного факультету ЦНТУ. Про їхнє навчання в Чехії розповімо вже після повернення студенток до Кропивницького.

Підготував Олександр Виноградов

Фото із соціальних мереж