Базові питання психологічної підтримки співгромадян


15 листопада 2023
Товариство Червоного Хреста України започаткувало навчальну програму «Підтримка психологічного здоров’я та психосоціальна підтримка переміщеного населення України», в рамках якої навчає громадян базовим принципам першої психологічної допомоги. Нещодавно такий тренінг відбувся в Центральноукраїнському національному технічному університеті.

Будь-хто з нас може опинитись в стресовій ситуації, сам того не очікуючи. Тим більш, коли в Україні триває велика війна. Тому Товариство Червоного Хреста України започаткувало навчальну програму «Підтримка психологічного здоров’я та психосоціальна підтримка переміщеного населення України», в рамках якої навчає громадян базовим принципам першої психологічної допомоги. Нещодавно такий тренінг відбувся в Центральноукраїнському національному технічному університеті.

Навчання тривало понад шість годин. Участь у тренінгу взяли викладачі різних кафедр нашого навчального закладу.

Як зазначає представництво українського Червоного Хреста, вчасно надана психосоціальна підтримка може допомогти людині, що опинилась в біді, швидше відновитись після кризової події та зменшує вірогідність виникнення серйозних психологічних проблем.

До 2020 року Товариство Червоного Хреста України організовувало навчання з першої психологічної допомоги лише для волонтерів та своїх співробітників. Оскільки останнім часом у нас в країні значно виросла кількість людей, які потребують психологічної підтримки, збільшився й попит на навчання. Зараз Червоний Хрест проводить тренінги з першої психологічної допомоги для працівників Національної поліції України, ДСНС України, органів місцевого самоврядування, представників закладів освіти тощо.

Під час тренінгу викладачі ЦНТУ разом з тренерами Товариства Червоного Хреста вивчали методи першої психосоціальної допомоги: що говорити людям, що опинились в стресовій ситуації, як поводити себе із людьми, що опинились в стресовій ситуації та інш. Протягом занять розглянули значну кількість життєвих кейсів та практичних завдань.

Як відомо, в Центральноукраїнському національному технічному університеті функціонує Соціально-психологічна служба ( http://www.kntu.kr.ua/?view=stud&id=28  ), відповідно, психолог ЦНТУ Світлана Бойко також взяла участь в тренінгу «Підтримка психологічного здоров’я та психосоціальна підтримка переміщеного населення України».

Тренінг проходив у нашому навчальному закладі в рамках співробітництва між ЦНУТ та регіональним представництвом Товариства Червоного Хреста України.