Відкриття виставки «Жінки незалежності» в ЦНТУ


27 лютого 2024
26 лютого 2024 року в головному корпусі Центральноукраїнського національного технічного університету відбулося урочисте відкриття виставки «Жінки незалежності»

Цей захід, приурочений до Дня української жінки (що відбувся у день народження української поетеси Лесі Українки 25 лютого) та Міжнародного жіночого дня (який відзначається у світі 8 березня), сприяв підняттю свідомості здобувачів та гостей виставки про важливість ролі жінок у суспільстві.

Експозиція виставки присвячена жінкам Польщі різних поколінь, які своєю мужністю, наполегливістю та жертовністю внесли значний внесок у боротьбу за незалежність своєї країни. Від політики до науки, від освіти до культури, вони змінювали долю своєї країни та впливали на розвиток усього польського суспільства.

На відкритті виставки виступили ректор ЦНТУ Володимир Кропівний, заступник голови обласної ради Юрій Семенюк, начальник управління комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації Віталій Останній, начальниця відділу комунікацій з громадськістю міської ради Оксана Горбенко, голова ГО «Центр розвитку національних культур «Єдина родина» Олена Арутюнян, голова правління Кіровоградської обласної громадської організації «Об’єднання болгар «Нашите Хора»» Сергій Осадчий, голови благодійного фонду «Мачок» Юлія Куліш та Ольга Сторожук. 

Завершив урочисту частину натхненник проєкту, голова ГО «Об'єднання поляків «Полонія» ім. Кароля Шимановського» Polonia Kropywnycki Олександр Полячок.

Головною метою виставки є презентація внеску польських жінок у боротьбу за незалежність Польщі, а також підвищення свідомості про їхні досягнення та роль у розвитку суспільства. Працюючи у різних сферах: від політики до науки, освіти, культури, економіки та навіть військової справи – вони змінювали долю особистостей, локальних спільнот та усього польського суспільства. Серед представлених жінок є оповіді про Емілію Платер, Елізу Ожешкову, Марію Склодовську-Кюрі, Цецилію Снегоцьку, Ірену Космовську, Ванду Ґерц, Галіну Конопицьку, Аліцію Дорабяльську, Ельжбету Завацьку, Марію Стипулковську-Хоєцьку, Вікторію Ульму, Ірену Сендлерову, Дануту Седзикувну «Інку», Галину Миколайську, Анну Валентинович та Аліну Пеньковську.

Розповідь про активність й успіхи польських жінок одночасно стає приводом для ознайомлення відвідувачів з історією Польщі, починаючи від падіння Речі Посполитої наприкінці XVIII ст. до моменту створення «Солідарності» й повалення комуністичного режиму.

Під час відкриття виставки гості не оминули і силу та вклад українських жінок в нашій історії. Особливо зараз, в часи повномасштабного вторгнення кожна українка виявляє неймовірну відданість своїй Батьківщині. В українській жінці поєднуються краса, сміливість і непохитна воля до перемоги, що робить її невід'ємною частиною історії та майбутнього України. Деякі беруть участь у бойових діях зі зброєю в руках, інші віддають себе волонтерству задля пришвидшення перемоги, а дружини воїнів самотужки забезпечують домашній комфорт і доглядають за дітьми, виховуючи майбутнє нашої нації.

Запрошуємо всю університетську спільноту та мешканців міста відвідати цю унікальну виставку, щоб вшанувати спадщину видатних жінок Польщі та ознайомитись з їхньою роллю у формуванні сучасного суспільства.