«Студентські олімпіади – чудова можливість для талановитої молоді заявити про себе»


24 квітня 2017
Наприкінці минулого тижня Центральноукраїнський національний технічний університет проводив фінальні етапи одразу чотирьох Всеукраїнських студентських олімпіад за декількома спеціальностями галузей знань 0505 «Машинобудування та металообробка» та 1001 «Техніка та енергетика аграрного виробництва».

Наприкінці минулого тижня Центральноукраїнський національний технічний університет проводив фінальні етапи одразу чотирьох Всеукраїнських студентських олімпіад за декількома спеціальностями галузей знань 0505 «Машинобудування та металообробка» та 1001 «Техніка та енергетика аграрного виробництва».

Міністерство освіти і науки України визначило Центральноукраїнський національний технічний університет базовим ВНЗ для проведення ІІ етапу Всеукраїнських студентських конференцій за спеціальностями «Машини та обладнання сільськогосподарського виробництва», «Відновлення та підвищення зносостійкості деталей і конструкцій» (галузь знань 0505 «Машинобудування та металообробка») та спеціальностями «Транспортні технології та засоби в агропромисловому комплексі» і «Процеси, машини та обладнання агропромислових підприємств»» (галузь знань 1001 «Техніка та енергетика аграрного виробництва», напрям «Процеси, машини та обладнання агропромислового комплексу»).

Також паралельно олімпіадам відбулися ХІ Всеукраїнська науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих учених «Підвищення надійності машин і обладнання» та науково-практична конференція «Досягнення та перспективи галузі сільськогосподарського виробництва».

Фінали студентських олімпіад за цими спеціальностями в нашому навчальному закладі відбуваються далеко не в перше, деякі, взагалі, вже мають більш, ніж 10-річну історію, традиційно вони проходять на базі кафедри експлуатації та ремонту машин і кафедри сільськогосподарського машинобудування.

Студентів технічних вищих навчальних закладів України та їхніх керівників, які завітали до нашого університету, перед стартом олімпіад привітали проректор ЦНТУ із наукової роботи, професор Олександр Левченко, декан факультету проектування та експлуатації машин Володимир Яцун, професор кафедри експлуатації та ремонту машин Віктор Аулін, завкафедрою сільськогосподарського машинобудування професор Микола Свірень та інш.

«Наш університет пишається тим, що до нас на олімпіади та конференції приїхали представники 23 вищих навчальних закладів з різних куточків України, – зазначив професор Олександр Левченко. – Дуже приємно, що студентські олімпіади та конференції з кожним роком не втрачають, а навпаки, набувають популярності та авторитету, про що свідчить зростання кількості учасників. Велика кількість учасників ІІ етапу студентських олімпіад говорить про потенціал технічної освіти, інженерної освіти, це дуже важливо з огляду на те, що всі інноваційні зрушення у світі відбулись та відбуваються завдяки технічним наукам, інженерній думці та технологіям. Хочу побажати учасникам олімпіад проявити усі ваші знання, які ви отримали від своїх викладачів, а учасникам науково-практичних конференцій – побажати гарних дискусій та нових ідей, щоб ці ідеї надихали вас на подальші дослідження».

Фінали Всеукраїнських студентських олімпіад «Процеси, машини та обладнання агропромислових підприємств», «Машини та обладнання сільськогосподарського виробництва», «Транспортні технології та засоби в агропромисловому комплексі» проходили в два тури: у першому турі студенти розв’язували тестові завдання з основних фахових дисциплін, у другому – вирішували письмове творче завдання. Олімпіада «Відновлення та підвищення зносостійкості деталей і конструкцій» додатково мала й третій тур, який полягав у перевірці практичних навичок зі спеціальності, шляхом виконання завдання із зварювання деталей електродуговим способом.

Поки студенти були зайняті розв’язуванням завдань, їхні керівники поділилися спогадами, думками та враженнями про студентські олімпіади.

Олександр Тихонов, доцент кафедри ремонту машин Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка, розповів про історію створення студентської олімпіади «Машини та обладнання сільськогосподарського виробництва».

«До 2003 року такої олімпіади в Україна взагалі не існувало, – згадує Олександр Тихонов. – Тому було поставлено завдання започаткувати студентські олімпіади із такої спеціальності. Навіщо вони були потрібні? Наука потребує поповнення у вигляді молодих вчених, а за допомогою студентських олімпіад та наукових конференцій студентів можна виявити обдаровану молодь! Лише в змаганні між такими ж студентами таких самих спеціальностей інших вищих навчальних закладів можна знайти талановиту молодь, яка вміє думати головою. Коли ми примічаємо талановиту молодь на олімпіадах, ми сприяємо їхній творчій діяльності та направляємо на шлях, рухаючись яким вони можуть стати вченими. Мета студентських олімпіад – знайти найкращих серед кращих. Призери та переможці олімпіад стають ближче до науки, зростає їхня зацікавленість продовжувати навчатися на високому рівні. Крім цього, участь в студентських олімпіадах також враховуються як додаткові показники при вступі до аспірантури».

«Особисто я вперше приїхав на олімпіаду до вашого університету, але студенти нашого інституту беруть участь в таких олімпіадах тут вже вчетверте, тому чув багато відгуків, – розповідає представник кафедри експлуатації машин та технічного сервісу відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Ніжинський агротехнічний інститут» Ілхом Махмудов. – Найчастіше чути відгуки студентів про то, що їм було цікаво! Коли студенти спілкуються зі студентами інших навчальних закладів, вони стикаються із питаннями, які, можливо, раніше не вивчали у нас в інституті. Це спілкування надає студентам імпульс вивчати щось нове, дізнаватися про щось нове, розвиватися у тому чи іншому напрямку. Такі олімпіади стимулюють бажання студентів вивчати більше, ніж передбачає звичайна навчальна програма. Це цікаво та корисно для освітнього процесу студентів. Також студентам важливо оцінити під час олімпіади власний конкурентний рівень на фоні однолітків з інших навчальних закладів України».

«Студенти та викладачі нашого університету регулярно беруть участь в олімпіадах або науково-практичних конференціях у вашому ВНЗ, і вони високо оцінюють рівень організації цих заходів, – говорить доцент кафедри сільськогосподарських машин Вінницького національного аграрного університету Анатолій Грицун. – Кожен вищий навчальний заклад має власні наукові школи та наукові напрями, відповідно, проводить навчальний процес у тому розрізі програми, у якому він сильніший. Це природно. Але під час олімпіад та конференцій студенти, завдяки можливостей спілкування, розширюють свій освітній кругозір. Такі заходи сприяють обміну думками, обміну досвідом, тому їх потрібно організовувати якомога частіше».

Як розповів доцент кафедри ремонту машин Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка Олександр Тихонов, наш Центральноукраїнський (попередня назва – Кіровоградський) національний технічний університет було обрано базовим ВНЗ для проведення ІІ етапу Всеукраїнських студентських олімпіад відповідно думки провідних науковців профільних наукових напрямів.

«Наприклад, олімпіада зі спеціальності «Машини та обладнання сільськогосподарського виробництва» проходить у вашому університеті на базі кафедри сільськогосподарського машинобудування з 2006 року, – говорить Олександр Тихонов. – Більше десяти років в одному ВНЗ. Про що це свідчить? Про те, що у вас є відповідна база, є науковці, які можуть щось показати і чомусь научити. Базовий ВНЗ тієї чи іншої олімпіади обирає Міністерство освіти і науки України, але за рекомендацією провідних науковців відповідної галузі. Науковці знають, де знаходиться потужна база та рекомендують МОН, де саме краще провести олімпіаду. Критерії відповідності: потужна наукова школа, достатня матеріальна база і можливості організувати роботу та проживання великої кількості гостей – учасників олімпіад.

Тобто, колективна думка провідних вчених: ЦНТУ має усі можливості для того, щоб проводити одразу декілька Всеукраїнських олімпіад, що ваш університет й робить протягом вже більше 10 років».

До речі, кожен з вищезгаданих наукових керівників студентів згадав чимало прикладів того, коли призери олімпіад від їхніх ВНЗ ставали науковцями.

«Мій колишній студент Іван Рибалко у 2010 році посів ІІІ місце на олімпіаді в КНТУ за спеціальністю «Відновлення та підвищення зносостійкості деталей і конструкцій», – розповідає доцент ХНТУСГ Олександр Тихонов, – Зараз він вже кандидат технічних наук, старший викладач нашої кафедри ремонту машин, лауреат премії Верховної Ради України. Сьогодні у вашому університеті також проходить олімпіада за спеціальністю «Транспортні технології та засоби в агропромисловому комплексі». На цю олімпіаду від нашого університету разом зі студентами приїхав науковий керівник Андрій Кравцов, мій колишній магістрант, кандидат технічних наук, докторант. Колись він також був в призерах олімпіади, а зараз вже привіз на олімпіаду своїх студентів».

Зокрема, по кафедрі експлуатації машин та технічного сервісу «Ніжинського агротехнічного інституту» НУБіП України, як розповів Ілхом Махмудов, як мінімум, троє колишніх учасників ІІ етапу Всеукраїнських студентських олімпіад вже стали кандидатами наук, працюють викладачами на кафедрі, двоє нещодавно закінчили навчання в аспірантурі та готують дисертації, а один колишній призер олімпіади вже є доктором технічних наук, викладає в Національному університеті біоресурсів і природокористування України.

«Учасники ІІ етапу Всеукраїнських олімпіад, дійсно, є найкращими студентами за своєю спеціальністю, – додає доцент Вінницького національного аграрного університету Анатолій Грицун. – Вони стають не лише науковцями, а й також дуже потужними виробничниками, керівниками підрозділів виробничих підприємств, лідерами галузі у впровадженні нових передових технологій».

Як розповів доцент кафедри металургії та технології зварювального виробництва Приазовського державного технічного університету (місто Маріуполь) Олександр Бєлік, він є постійним учасником та гостем олімпіад за спеціальністю «Відновлення та підвищення зносостійкості деталей і конструкцій» з 2006 року. Перші олімпіади приймала кафедра експлуатації та ремонту машин КНТУ, потім на деякий час олімпіади «переїхали» до Приазовського державного технічного університету, потім МОН знову визначило КНТУ базовим ВНЗ для проведення олімпіад за цією спеціальністю.

На думку Олександра Бєліка, за цей час рівень організації олімпіад в ЦНТУ лише покращився. Що стосується відношення студентів до таких заходів, то вони, звичайно, виявляють зацікавленість виграти призове місце. Для того, щоб продемонструвати якомога кращі результати, студенти часто вивчають додаткові теми, читають додаткову навчальну літературу, тренуються виконувати практичні завдання, тобто, працюють над підвищенням власного рівня знань.

У підсумку наводимо перелік переможців та призерів ІІ етапу Всеукраїнських студентських олімпіад, визначених авторитетним складом журі.

На базі кафедри експлуатації та ремонту машин

Олімпіада за спеціальністю «Транспортні технології та засоби в агропромисловому комплексі»:

І місце – Олександр Гришайло (Харківський національний автомобільно-дорожній університет).

ІІ місце – Валентина Василик (Вінницький національний технічний університет); Мар’яна Януш (Тернопільський національний технічний університет ім. І.Пулюя); Артем Єрмалаєв (Центральноукраїнський національний технічний університет).

ІІІ місце – Микола Кривобочек (Житомирський національний агроекологічний університет); Ольга Рудик (Автотранспортний коледж «Криворізький національний університет»); Каріна Славгородська (Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П.Василенка); Олександр Степанов (Центральноукраїнський національний технічний університет); Сергій Лень (Миколаївський національний аграрний університет); Євген Топільов (Дніпропетровський аграрно-економічний університет).

Олімпіада за спеціальністю «Відновлення та підвищення зносостійкості деталей і конструкцій»

І місце – Віталій Мірний (Центральноукраїнський національний технічний університет).

ІІ місце – Таїсія Акритова (Запорізький національний технічний університет); Максим Волков (Тернопільський національний технічний університет ім. Івана Пулюя); Дмитро Балянда (Хмельницький національний університет); Михайло Іванків (Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу); Віктор Івлєв (Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка); Олександр Панченко (Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»).

ІІІ місце – Євген Омельченко (Одеський національний політехнічний університет); Костянтин Бучковський (Вінницький національний технічний університет); Олександр Лопата (Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» ім. Ігоря Сокорського); Руслан Матвійчук (Житомирський національний агроекологічний університет); Анатолій Репашевський (Приазовський державний технічний університет); Валентин Тульчій (Миколаївський національний аграрний університет).

На базі кафедри сільськогосподарського машинобудування

Олімпіада за спеціальністю «Процеси, машини та обладнання агропромислових підприємств»

І місце – Віталій Липченко (Центральноукраїнський національний технічний університет).

ІІ місце – Максим Шахов (Вінницький національний аграрний університет); Іван Джигановський (Львівський національний аграрний університет); Антон Сідельник (Сумський національний аграрний університет); Олександр Диба (Уманський національний університет садівництва).

ІІІ місце – Ігор Упиренко (Центральноукраїнський національний технічний університет); В’ячеслав Пирогов (Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка); Антон Сірик (Відокремлений підрозділ НУБіП «Ніжинський агротехнічний інститут»); Андрій Ціома (Кременчуцький національний університет ім. М. Остроградського); Олександр Звягинцев (Миколаївський національний аграрний університет).

Олімпіада за спеціальністю «Машини та обладнання сільськогосподарського виробництва»

І місце – Олександр Козачок (Сумський національний аграрний університет).

ІІ місце – Богдан Бойчук (Луцький національний технічний університет); Сергій Дурман (Таврійський державний агротехнологічний університет); Богдан Сіряк (Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка); Олексій Стехно (Національний університет біоресурсів і природокористування України).

ІІІ місце – Юрій Ванжула (Вінницький національний аграрний університет); Ігор Коцюк (Тернопільський національний технічний університет ім. Івана Пулюя); Антон Горун (Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет); Олексій Ходарін (Миколаївський національний аграрний університет); Микола Прозор (Центральноукраїнський національний технічний університет).

За підсумками ХІ Всеукраїнської науково-практичної конференція студентів, аспірантів та молодих учених «Підвищення надійності машин і обладнання» найкращими доповідями визначено виступи наступних студентів: Антон Ройтих, Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка, тема роботи: «Експериментальна оцінка залежності коерцитивної сили від механіко-геометричних характеристик деталі» (науковий керівник – д.т.н., професор О.С. Гринченко); Лілія Монастирська, ХНТУСГ, тема роботи: тема: «Вибір зернозбирального транспортного комплексу з застосуванням логістичного підходу» (науковий керівник – к.т.н., доцент, А.Г. Кравцов).

Перше місце науково-практичної конференції «Досягнення та перспективи галузі сільськогосподарського виробництва» жури присудило студенту Національного університету біоресурсів і природокористування України Олексію Стехно за доповідь на тему «Динаміка і оптимізація механізму зміни вильоту баштового крану».

Фотоальбом студентських олімпіад та науково-практичних конференцій на кафедрі експлуатації та ремонту машин і кафедрі сільськогосподарського машинобудування ЦНТУ можна переглянути на сторінках університету у соціальних мережах.

Підготував Олександр Виноградов