Французькі стажування студентів КНТУ


22 вересня 2016
Влітку аспірант кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності КНТУ Ілона Царенко перебувала на стажуванні у Франції, де вивчала діяльність підприємств переробної промисловості та готельно-ресторанного бізнесу, з якими наш навчальний заклад або вже має угоди, або планує досягти домовленостей щодо проходження практики студентами КНТУ.

Влітку аспірант кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності КНТУ Ілона Царенко перебувала на стажуванні у Франції, де вивчала діяльність підприємств переробної промисловості та готельно-ресторанного бізнесу, з якими наш навчальний заклад або вже має угоди, або планує досягти домовленостей щодо проходження практики студентами КНТУ.

Французький напрям міжнародної діяльності Кіровоградського національного технічного університету працює ще з 1990-х років. Тоді була створена асоціація з питань франко-української співпраці «Кі-Fгаnсе» (базується асоціація у місті Клермон-Ферран, що у самому центрі Франції), яка почала впроваджувати перші проекти зі стажування у Франції студентів Кіровоградського державного технічного університету. Стажування спрямовані, передусім, на вдосконалення рівня володіння французькою мовою та набуття практичного досвіду роботи на сільськогосподарських підприємствах, а також на підприємствах, які спеціалізуються на наданні туристичних та готельних послуг. За сприяння асоціації «Кі-Fгаnсе» та її президента Жан-Ів Ларвора, наприкінці жовтня 2015 року відбувся візит до КНТУ делегації французького приватного аграрного ліцею Етьєна Готьє «Ресен», за підсумками якого між Кіровоградським національним технічним університетом та аграрним ліцеєм «Ресен» було підписано угоду про співробітництво, яка передбачає можливість навчання студентів КНТУ у французькому ліцеї.

Перебуваючи на стажуванні у Франції, Ілона Царенко, яка також є одним із кураторів франкомовного напряму роботи Відділу міжнародних зв’язків КНТУ, оглянула підприємства із виготовлення сирів, вина, підприємства із вирощування розсади, фермерські господарства, готелі «зеленого туризму» та загородні кемпінги, а також відвідала із екскурсією сільськогосподарські підприємства та навчальні корпуси аграрного ліцею Етьєна Готьє «Ресен». Всі ці об’єкти уваги або вже беруть до себе на практику, стажування чи навчання студентів КНТУ, або розглядаються нашим університетом як потенційні партнери у напрямку міжнародної діяльності.

Як правило, студенти КНТУ, що вперше чи вдруге проходять стажування у Франції за програмами асоціації «Кі-Fгаnсе», потрапляють на роботу до сільськогосподарських підприємств: на молочні ферми, свиноферми тощо (такі стажування чудово підходять студентам факультету сільськогосподарського машинобудування). Це пов’язано із тим, що «новачки» міжнародних програм володіють французькою мовою, переважно, на початковому рівні. З метою розширення кола баз практики, планується додати до фермерських господарств декілька підприємств переробної промисловості, зокрема, завод із виготовлення сирів (на фото) та завод із виготовлення вина.

«Взагалі, вибір підприємства для практики напряму залежить від рівня французької мови студента, – пояснює Ілона Царенко. – Якщо це рівень початківця і студент претендує на перше стажування, скоріш за все це будуть сільськогосподарські або переробні підприємства, де студент виконуватиме елементарні види робіт на виробництві. Проте у Франції досить багато сільгосппідприємств, які готові приймати на практику іноземних студентів (не лише із України), що не дуже добре знають французьку. Під час відвідування заводу із виробництва сиру та заводу із виготовлення вина: до речі, це підприємство розташоване у досить відомому виноробному муніципалітеті Сен-Пурсен у регіоні Овернь; було проведено перемовини на предмет стажування студентів КНТУ та вивчено умови роботи студентів на підприємствах.

У Франції дуже популярні так звані «біо-продукти» – продукти харчування, що виготовляються без яких-небудь добавок та із мінімальним використанням механічних засобів. Наприклад, на виноробних заводах, що виготовляють «біо-вино», стажери можуть виконувати широкий перелік робіт, пов’язаних зі збором та переробкою винограду.

Але ж, знов таки, чим вищий рівень володіння французькою, тим більше шансів отримати кращу роботу. В рамках співпраці із асоціацією «Кі-Fгаnсе» ми маємо проекти стажування студентів в рестораціях або готелях. Зазвичай, користуються такими програмами студенти, які вже пройшли два або три стажування у Франції і добре спілкуються французькою (тому що робота в готелях, кемпінгах, ресторанах вимагає досить високого рівня володіння французькою мовою).

Україна має значні туристичні перспективи, а спеціальності, пов’язані із готельно-ресторанним бізнесом та туризмом, користуються високою популярністю серед вітчизняних абітурієнтів. Наш університет планує розширювати спектр співробітництва із підприємствами готельно-ресторанного бізнесу Франції, які готові брати на стажування студентів КНТУ (наприклад, студентів спеціальностей «Менеджмент», «Міжнародні економічні відносини» тощо). Перебуваючи на стажуванні, я досліджувала умови співпраці КНТУ із декількома ресторанами, готелями, кемпінгами муніципалітету Монлюсон у регіоні Овернь».

Під час візиту Ілони Царенко до ліцею «Ресен», представники навчального закладу продемонстрували гості із України навчальні аудиторії та виробничі підприємства ліцею, де їхні студенти проходять стажування.

Як повідомлялось восени минулого року, Кіровоградський національний технічний університет і приватний аграрний ліцей Етьєна Готьє «Ресен» уклали договір про співробітництво, який передбачає можливість обміну студентами між навчальними закладами (причому витрати студентів КНТУ на навчання та проживання в ліцеї «Ресен» бере на себе французька сторона).

Аграрний ліцей Етьєна Готьє «Ресен» (французькою: Lycee Agricole Prive Etienne Gautier Ressins) – навчальний заклад з більш, ніж 90-річною історією. Він належить до системи французької професійної вищої освіти «короткого циклу», де по закінченню навчання випускники отримують диплом BTS (brevet de technicien superieur) – диплом про вищу технічну освіту. Професійна вища освіта «короткого циклу» користується значним попитом серед молоді у Франції, тому що надає можливість реального працевлаштування. Ліцей «Ресен» розташовано за містом, на території замку Шато де Ресен (на фото), в департаменті Луара (відстань від адміністративного центу департаменту, міста Сент-Етьєн складає приблизно 80 км). Ліцей має власні невеликі сільськогосподарські, переробні виробництва та магазини, де працюють студенти, вдосконалюючи свої практичні навички. Відповідно, аграрний ліцей Етьєна Готьє «Ресен» готує фахівців технічного та економічного (комерційного) спрямування для підприємств, які займаються вирощуванням та переробкою сільськогосподарської продукції.

Договір між навчальними закладами було підписано 21 жовтня 2015 року. З того часу, як повідомила Ілона Царенко, можливостями проекту скористалось вже троє студентів КНТУ. Один випускник магістратури механіко-технологічного факультету МТФ успішно склав екзамен на знання мови та пройшов співбесіду для вступу до ліцею на навчання за рівнем BTS. Одна студентка факультету сільськогосподарського машинобудування пройшла тримісячне стажування на фермерських господарствах ліцею із одночасними курсами французької мови (питання щодо подальшого зарахування до ліцею знаходиться на розгляді адміністрації навчального закладу, скоріш за все, її візьмуть на навчання вже наступного року). І ще один студент ФСГМ проходить підготовче стажування та підвищує власний рівень французької.

Оскільки приватний аграрний ліцей Етьєна Готьє «Ресен» може взяти на навчання не більше трьох студентів на рік від одного іноземного навчального закладу, КНТУ виконав свою річну квоту по студентам – учасникам проекту співробітництва.

За словами Ілони Царенко, керівництво аграрного ліцею «Ресен» вже запропонувало нашому університету подавати кандидатури студентів, що претендуватимуть на навчання у французькому ліцеї за рівнем BTS у 2017-18 навчальному році. Відповідно, Відділ міжнародних зв’язків КНТУ розпочинає відбір та підготовку таких студентів до рівня, який дозволить їм навесні 2017 року поїхати до ліцею на підготовче стажування. Крім цього, обговорюється можливість організувати наступного літа ознайомчу екскурсію до Шато де Ресен певної кількості студентів КНТУ, як для потенційних абітурієнтів приватного аграрного ліцею Етьєна Готьє «Ресен».

Підготував Олександр Виноградов

Фото Ілони Царенко