Конференція університетських бібліотек


10 жовтня 2016
З нагоди професійного свята – «Всеукраїнського дня бібліотек», в бібліотеці Кіровоградського національного технічного університету відбулася науково-практична конференція методичного об`єднання бібліотек вищих навчальних закладів Кропивницького «Бібліотеки ВНЗ: еволюція розвитку».

З нагоди професійного свята – «Всеукраїнського дня бібліотек», в бібліотеці Кіровоградського національного технічного університету відбулася науково-практична конференція методичного об`єднання бібліотек вищих навчальних закладів Кропивницького «Бібліотеки ВНЗ: еволюція розвитку».

На конференцію було запрошено бібліотекарів та бібліографів бібліотек провідних вищих навчальних закладів нашого обласного центру: Кіровоградського державного педагогічного університету ім. Володимира Винниченка; Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету, Кіровоградського машинобудівного коледжу КНТУ.

В ході роботи конференції «Бібліотеки ВНЗ: еволюція розвитку» директор бібліотеки КДПУ ім. В. Винниченко Ольга Шульга представила презентацію «Слідами етики завтрашнього дня» та розповіла про урочисте відкриття у нашому місті бібліотеки Бернгарда Штільфріда. Раніше в Україні, за ініціативи доктора Штільфріда, було засновано чотири австрійські бібліотеки: у Львові, Чернівцях, Києві та Харкові. Передавши ще за свого життя факультету іноземних мов КДПУ від імені «Кооперації Австрія» близько тисячі примірників навчально-методичної та художньо-публіцистичної літератури, доктор Бернгард Штільфрід особисто зробив перший крок на шляху до відкриття Австрійської бібліотеки в Кропивницькому (на той момент місто ще носило назву Кіровоград). Після смерті доктора Штільфріда, його приватна бібліотека, що налічує понад 2600 томів, була передана родиною мецената до бібліотеки КДПУ ім. В. Винниченка. Ольга Шульга запросила всіх, хто бажає долучитись до австрійської культури та вдосконалити знання німецької мови, відвідати «Австрійську бібліотеку», яка розташована в філологічному залі бібліотеки КДПУ ім. В. Винниченка.

Завідуюча відділом ІТ та комп’ютерного забезпечення бібліотеки КДПУ Тетяна Омельченко презентувала досягнення університетського репозитарію у доповіді під назвою: «Інституційний репозитарій eKSPUIR – як засіб наукової комунікації». Зокрема, у доповіді зазначено, що, завдяки реєстрації університетського репозитарію в світових пошукових базах та харвестерах, які накопичують та індексують дані, внесені до репозитарію, значно покращуються рейтинги ВНЗ, та підвищується WEB-присутність університету в світовій мережі Інтернет. Робота бібліотеки КДПУ ім. В. Винниченка над наповненням репозитарію ведеться активно, про що свідчать результати, представлені на конференції.

У доповіді заввідділом обліку та наукової обробки літератури бібліотеки КНТУ Світлани Лук`янчук «Книгозабезпеченність навчального процесу. Підходи до питання в сучасних умовах» були висвітлені технічні нововведення в роботі згаданого відділу, а саме: поєднання вже існуючої АБІС «Ірбіс» з програмним продуктом Microsoft Access, яка допомогла вирішити питання з обчисленнями книгозабезпечення бібліотеки технічного університету.

Про культурно-масовий напрям роботи бібліотеки КНТУ учасникам конференції розповіла бібліотекар Оксана Карих. Завідуюча інформаційно-бібліографічного відділом бібліотеки КНТУ Олена Найдьонова презентувала можливості поповнення власних бібліотечних ресурсів за допомогою «Відкритих освітніх ресурсів» та розповіла про основні принципи Відкритої освіти, рух якої підтримується світовою академічною спільнотою та кращими університетами світу.

Директор бібліотеки КНТУ Вікторія Євміна виступила на конференції з доповіддю-презентацією «Бібліотека ВНЗ як фактор впливу на рейтинги університету». У доповіді докладно продемонстровано роботу, проведену бібліотекою КНТУ разом зі структурними підрозділами та кафедрами університету, що дало змогу значно покращити позиції навчального закладу в рейтингу Webometrics.

Підсумовуючи роботу науково-практичної конференції «Бібліотеки ВНЗ: еволюція розвитку», можна зазначити, що розглянуті питання були актуальними для всіх учасників; презентації, доповіді та обміни досвідом роботи зробили конференцію змістовною та цікавою, а доповідачі та гості конференції продемонстрували готовність до змін та показали себе професіоналами своєї справи.

Підготувала Олена Найдьонова,

завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом бібліотеки КНТУ