відновлено видачу ваучерів на навчання в магістратурі: хто може отримати грант ₴26800?

Центрально український національний
технічний університет

Українська English


Відновлено видачу ваучерів на навчання в магістратурі: хто може отримати грант ₴26800?

Вам складно знайти роботу за вашим фахом і ви б хотіли перевчитися на іншу спеціальність? Або плануєте відкрити власну справу й для цього вам потрібна певна освіта/спеціальність? Скористайтесь можливістю поступити цього року до магістратури: Уряд відновив програму компенсації вартості навчання через ваучери Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Такий ваучер рівнозначний десятикратному розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Зараз це 26800 гривень. За допомогою ваучера можна оплатити повністю або частково навчання в магістратурі за переліком спеціальностей, визначених Міністерством економіки України (наказ №2040 від 11.04.2023).

Зверніть увагу, що при вступі до магістратури на контрактну форму навчання на другу освіту (програма ваучерів розрахована на контрактну форму навчання) вступникам потрібно лише написати мотиваційного листа та скласти фахові іспити в університеті.

Програма ваучерів на навчання в магістратурі активно працювала в Україні до 2020 року, до початку пандемії коронавірусу, потім проект було поставлено на паузу, але зараз, незважаючи на воєнний стан, Уряд вирішив відновити видачу ваучерів – потреби ринку праці в спеціалістах нікуди не поділись, навпаки, брак певних категорій фахівців став більшим.

Центральноукраїнський національний технічний університет тривалий час співпрацює з підрозділами Державної служби зайнятості щодо програми навчання за ваучерами, оскільки наш навчальний заклад здійснює підготовку за багатьма спеціальностями, визначеними в наказі №2040 Міністерства економіки України.

«Один з наших магістрантів, хто навчався за ваучером від Служби зайнятості, мав попередню освіту за фахом «Автомобілі та автомобільне господарство», але працював в сільському господарстві, – розповідає керівник Центру заочної та дистанційної освіти ЦНТУ, доцент Олександр Лізунков. – Ця людина розуміла, що для поліпшення справ бізнесу, йому потрібна аграрна освіта. Він отримав ваучер, поступив до нас до магістратури на спеціальність «Агрономія» й здобув другу вищу освіту.

Сьогодні за багатьма напрямами підприємницької діяльності держава вимагає від людини наявність базової освіти. Наприклад, керівник будівельної фірми має диплом про вищу освіту, але за спеціальністю «Автомобілі та автомобільне господарство». Щоб здійснити ліцензування будівельної фірми, йому потрібно або додатково наймати фахівця з профільною освітою, або самому здобути кваліфікацію інженера-будівельника. Він може взяти ваучер на навчання в магістратурі та перевчитись на спеціальність «Будівництво та цивільна інженерія».

Для кого розрахована дана програма? Хто претендуватиме на ваучери Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування?

По-перше, це громадяни, які мають професійно-технічну або вищу освіту й не зареєстровані у Службі зайнятості.

Категорії громадян, що можуть отримати ваучер для навчання в магістратурі за визначеними спеціальностями:

– вік від 45 років до пенсійного віку при наявності страхового стажу не менше 15-ти років;

– особи, що були звільнені з військової служби (крім строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, ДСНС, податкової міліції або Державної кримінально-виконавчої служби України у зв'язку із скороченням чисельності штату, або за станом здоров'я;

– особи, які були звільнені з військової служби після участі в АТО/ООС;

– внутрішньо-переміщені особами за відсутності для них підходящої роботи;

– особи з інвалідністю, за відсутності для них підходящої роботи;

– особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення;

– особи, які отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії, перебуваючи безпосередньо в районах проведення воєнних (бойових) дій.

Отримати ваучер можна, звернувшись до найближчого до вас Центру зайнятості, або подати заявку онлайн через сайт Державного центру зайнятості.

За словами Олександра Лізункова, до 2020 року інтерес до ваучерів на навчання був високим, зараз, під час воєнного стану, очікується, що попит на навчання за такою програмою буде більше, причому є обгрунтовані сподівання, що держава видаватиме достатню кількість ваучерів.

Для довідки: витяг спеціальностей з наказу №2040 Міністерства економіки України, на яких можна навчатися в магістратурі ЦНТУ:

174 «Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка»;

274 «Автомобільний транспорт»;

201 «Агрономія;

192 «Будівництво та цивільна інженерія»;

051 «Економіка»

141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка»;

122 «Комп’ютерні науки»;

075 «Маркетинг»;

073 «Менеджмент»;

076 «Підприємництво та торгівля».


«ЦНТУ» в соцмережах:
Приймальна комісія працює щодня, крім суботи та неділі.
Телефони приймальної комісії:
т. (0522) 55-93-13
т./viber +380950785900
т.+380966013370
e-mail: pk_kntu@ukr.net

Адреса: пр. Університетський,8
Проїзд маршрутними таксі № 150, 113, 116-А, 284-A, 274
до зупинки "Університет".
Наше розташування
Телефон університетської довідкової служби:
(0522) 55-92-66

© 2022 «ЦНТУ» Всі права захищено.
Використання матеріалів цього сайту можливе тільки
з посиланням на джерело.