три місяці вивчати англійську в чехії? чому б ні, якщо отримуватимеш стипендію на навчання

Центрально український національний
технічний університет

Українська English


Три місяці вивчати англійську в Чехії? Чому б ні, якщо отримуватимеш стипендію на навчання

Знання міжнародно-поширеної іноземної мови – одна з ключових конкурентних переваг у сучасному світі. Це не лише можливість дивитись в оригіналі іноземні фільми та трансляції, відсутність мовного бар’єру в онлайн-іграх або в подорожах іншими країнами. Це – участь в міжнародних наукових, освітніх, волонтерських проектах, перспективи працевлаштування в іноземних компаніях тощо. Молодь це чудово розуміє, студенти, які мають амбітні цілі, до вивчення іноземної мови ставляться відповідально. Магістрантка кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності Центральноукраїнського національного технічного університету Олена Бабак поставила собі мету: до отримання диплому магістра вивчити англійську на рівень В1. Тому, коли випала можливість поїхати на три місяці до англомовної чеської «Cumorah Academy»вдосконалити свою англійську, Олена такою можливістю скористалась. Про свій досвід навчання в «Cumorah Academy» Олена розповість читачам сайту ЦНТУ.

Олена Бабак зараз завершує навчання на першому курсі магістратури за програмою «Менеджмент бізнес-організацій» спеціальності 073 «Менеджмент». Англійська мова їй потрібна для роботи.

«Я люблю Україну, нікуди не хочу виїжджати, хочу тут жити і працювати, – говорить Олена. – Нещодавно я почала працювати над одним проектом американської фірми, орієнтованої на ринок США. Я перебуваю в Україні і працюю онлайн. Без англійської це було б неможливо»…

«Раніше я багато часу приділяла громадській діяльності, волонтерській активності, тому маю багато друзів-іноземців, з якими ми спілкуємось англійською, – розповідає Олена Бабак. – Вчити іноземну мову мене мотивує сама можливість вільно розмовляти англійською».

Щодо волонтерства та громадської діяльності: донедавна Олена очолювала Кропивницький осередок ГО «Українські студенти за свободу», відповідно, брала участь у багатьох заходах УСС (пам’ятаєте, саме УСС організовували наприкінці березня в ЦНТУ семінар-тренінг «Тактична медицина для цивільних»).

Двічі Олена Бабак була волонтером молодіжної ініціативи «Будуємо Україну разом» («БУР»). Ініціатива «БУР» виникла в 2014 році, коли волонтери вперше приїхали до Слов’янська, Краматорська допомогти місцевим мешканцям ремонтувати та відновлювати їхні домівки, пошкоджені в ході бойових дій. Відтоді волонтери «БУР» допомагають мешканцям різних регіонів країни.

В 2021 році Олена разом із іншими волонтерами «БУР» відремонтували будинок для переселенців у селі Довге Гірське на Львівщині та створили «Молодіжний простір» в селі Новобіла Луганської області.

«Новобіла стала одним з моїх найулюбленіших місць в Україні! Я дуже полюбила ту місцевість, потоваришувала з мешканцями громади, – із сумом згадує Олена Бабак. – Ми зробили там сцену, поставили лавки, гойдалки – створили територію, де молодь може відпочивати, проводити різні заходи. Село розташоване в п’яти кілометрах від кордону з росією, тому з першого дня повномасштабного вторгнення воно знаходиться в окупації. Мені це дуже болить…»

Минулого літа Олена Бабак мала трохи вільного часу між випуском з бакалаврату та вступом до магістратури, то ж спробувала потупити до чеської «Cumorah Academy».

«Одна з моїх подруг там навчалась, і вона розповідала, що заняття в цій академії дозволяють помітно «підтягнути» англійську. Я вирішила теж подати документи на навчання. Чому б ні? – говорить магістрантка кафедри ЕМКД. – Але з першої спроби я не пройшла відбір. Можна сказати, мені не пощастило потрапити на співбесіду до інтерв’юера з британським акцентом. Мені було б складніше його розуміти, ніж якби він говорив американською англійською або європейською (континентальною) англійською. Хоча я не пройшла співбесіду, я отримала новий виклик – краще підготуватися до вступу до Академії. Декілька місяців я продовжувала вивчати англійську з репетитором, а також за проектом однієї громадської організації, яка допомагає громадянам України вивчати англійську, влаштовуючи їм заняття з носіями англійської мови. За рахунок цього мої знання покращились і на наступний (зимовий) семестр я успішно пройшла співбесіду для вступу до Академії».

«Cumorah Academy» – незвичний освітній заклад. Заснована ця академія в 2005 році нащадками емігрантів з радянської Чехословаччини, які повернулися до країни своїх батьків як місіонери. Вони (засновники) побачили необхідність створити в Чехії повністю англомовний навчальний заклад – щоб запропонувати чеській молоді кращі професійні та персональні можливості.

«Cumorah Academy» працює як некомерційна приватна школа. Звісно, навчання в Академії, проживання у кампусі та харчування коштують певних грошей, проте студентам надаються стипендії, що покривають більшу частину вартості навчання. Як розповідає Олена Бабак, у зимовому семестрі разом із нею в Академії навчалось 53 студенти з різних країн світу (у тому числі, 17 українців). Усі 53 отримували стипендію.

«Одна з умов стипендії – відпрацювати так звані «студентські години», – розповідає Олена. – Зазвичай, це робота в коледжі, в кампусі: допомога персоналу навчального закладу. Переважну частину своїх «студентських годин» я працювала бібліотекарем, також займалась пошуком потенційних донорів, які можуть надати Академії благодійну фінансову допомогу. Крім цього, двічі на тиждень я прибирала лекційну аудиторію».

Семестр в Академії триває три місяці. Заняття з англійської мови – кожного дня. Крім цього – лекції на тему лідерства, основ публічних виступів тощо. Студентів вчили, як правильно складати CV, як шукати роботу, як проходити співбесіду та інш.

Часто лекції читали запрошені ментори – бізнесмени з Великобританії, США, Німеччини. Одним з менторів навчального курсу «Лідерство та програма особистого розвиту» виявився доларовий мільярдер: він розповів студентам історію свого успіху, а на згадку про зустріч подарував усім по книзі та по $100.

Всі заняття – англійською мовою, спілкування зі студентам з інших країн – англійською, робоча мова під час чергування в бібліотеці на «студентських годинах» – англійська; усі культурно-масові заходи – англійською. Це було, дійсно, повне занурення до англомовного середовища, навіть попри те, що Академія знаходиться в Чехії.

До речі, так склалося, що вчити чеську мову (хоча б трохи) Олені не довелось. «Cumorah Academy» розташована за містом, межі кампусу студенти покидали не часто, отже з неангломовними чехами майже не перетинались. А коли всі разом їздили на екскурсії до Праги, до Карлових Вар, до Німеччини, – як зазвичай, спілкувались англійською.

За три місяці в Академії Олена Бабак отримала значний об’єм теоретичних знань та величезний обсяг розмовної практики. Коли по завершенні семестру всі студенти складали «Кембриджський тест» на рівень англійською мови, магістрантка кафедри ЕМКД ЦНТУ майже з легкістю продемонструвала рівень В1.

Так, на рівень В1 англійську мову можна вивчити й в Україні. Ніхто не заперечує. На думку Олени, якби вона продовжувала вивчати англійську в тому ж самому режимі, як до вступу до «Cumorah Academy»: заняття з репетитором плюс онлайн програми, – вона б змогла вийти на рівень В1 приблизно за один рік. Завдяки навчанню в Чехії, вона досягла такого самого результату лише за три місяці. Не кажучи вже про додаткові знання курсу «Лідерство…», про нові знайомства та досвід.

«Вже після навчання в Академії я знайшла дистанційну роботу в американській компанії, – розповідає Олена Бабак. – Зараз я продовжую вивчати англійську мову, хочу покращити свої навички. Чесно кажучи, я ще не вирішила, де працюватиму після завершення навчання в магістратурі. Але хотіла б вивчитись на Project manager’а та працювати в ІТ. У будь-якому випадку, знання англійської мови мені будуть дуже потрібні!»

Підготував Олександр Виноградов 


«ЦНТУ» в соцмережах:
Приймальна комісія працює щодня, крім суботи та неділі.
Телефони приймальної комісії:
т. (0522) 55-93-13
т./viber +380950785900
т.+380966013370
e-mail: pk_kntu@ukr.net

Адреса: пр. Університетський,8
Проїзд маршрутними таксі № 150, 113, 116-А, 284-A, 274
до зупинки "Університет".
Наше розташування
Телефон університетської довідкової служби:
(0522) 55-92-66

© 2022 «ЦНТУ» Всі права захищено.
Використання матеріалів цього сайту можливе тільки
з посиланням на джерело.