кафедра фізичного виховання

Центрально український національний
технічний університет

Українська English



КАФЕДРА ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ

 

З історії кафедри

 

Кафедра почала свою роботу у 1962 році, як секція фізичного виховання Кіровоградської філії Харківського політехнічного інституту. При  реформуванні філії в Кіровоградський інститут сільськогосподарського машинобудування(далі КІСМ) у 1966 році була створена самостійна кафедра фізичного виховання та спорту, як структурний підрозділ.

 

 

 

Першим викладачем і завідувачем цієї кафедри став Малюк Федір Панасович (1966 – 1978 р.р.). У 1957 році закінчив Ленінградський інститут фізичної культури ім.П.Ф. Лесгафта.  У КІСМі він працював більше 20 років, зокрема: викладачем, старшим викладачем, завідувачем кафедри фізичного виховання.

 

 

Протягом подальших 10 років (1978 – 1987 р. р.) кафедрою фізичного виховання завідував Герушта Олексій Васильович. У 1961 році закінчив Кіровоградський педагогічний інститут ім. О.С. Пушкіна, факультет фізичного виховання. З 1966 року працював у КІСМі на кафедрі фізичного виховання, неодноразово обирався завідуючим цією кафедрою.У 1959 році йому було присвоєно звання майстра спорту СРСР  з класичної(греко-римської) боротьби.

 

З 1987 по 2004 роки кафедрою завідував Заслужений тренер України з класичної(греко-римської) боротьби Романенко Микола Іванович. У 1953 році закінчив Київський інститут фізичної культури і спорту. Працював тренером - викладачем у ДЮСШ  СК ”Зірка” заводу «Червона зірка».У 1961 році йому було присвоєно звання судді Всесоюзної категорії, а 1965 році звання “Заслуженого тренера України».З 1985 року працює в КІСМі старшим викладачем та  двічі обирався на посаду завідувача кафедри.

 

 

У 2004-2006 роках кафедру очолюєГриценко Володимир Григорович. Майстер спорту СРСР з боротьби дзюдо і самбо, вчитель фізичного виховання за фахом. Закінчив Київську школу МВС України(1983) та академію МВС СРСР (1991). Заслужений юрист України.Почесний професор кафедри фізичного виховання КНТУ.

 

 

 

З 2006 року і по теперішній час кафедрою керує Ковальов Володимир Олексійович, доцент, Заслужений працівник фізичної культури і спорту України, член Національного Олімпійського комітету України, перший віце-президент Всеукраїнської федерації бейсболу і софтболу. У 1972 році закінчив Кіровоградський державний педагогічний інститут ім. О.С.Пушкіна.

 

 

Кадрове забезпечення.

 

На кафедрі фізичного виховання працюють 9 викладачів. Зокрема: два доценти: завідувач кафедри,Заслужений працівник фізичної культури і спорту України Ковальов В.О. та Заслужений тренер України з бейсболу Бойко Ю.Ж.; старші викладачі: Дейкун Р.Л., Липчанська Л.М., Мотузенко Т.Є., Савченко В.В.; викладачі кафедри: Махно В.В., Остроухов О.В., Трохименко Ю.А.. Серед викладачів п’ять майстрів спорту: Липчанська Л.М. – з велоспорту; Зубенко В.Ф.- боротьби греко-римської; Антошко В.В., Бойко Ю.Ж., Дейкун Р.Л. – з бейсболу та два кандидати в майстри спорту з хокею на траві: Мотузенко Т.Є., Махно В.В.

 

Бойко Ю.Ж.,

Доцент, заслужений тренер України з бейсболу, тренер збірної команди КНТУ з бейсболу

Дейкун Р.Л., старший викладач кафедри, майстер спорту України з бейсболу, тренер збірної команди КНТУ з бейсболу

Липчанська Л.М., старший викладач кафедри, майстер спорту СРСР з велоспорту

Мотузенко Т.Є., старший викладач кафедри, кандидат у майстри спорту України з хокею на траві, тренер збірної команди КНТУ з волейболу

Савченко В.В., старший викладач кафедри, тренер збірної команди КНТУ з легкої атлетики

Махно В.В., викладач кафедри, кандидат у майстри спорту України з хокею на траві, тренер збірної команди КНТУ з футболу

Трохименко Ю.А., викладач кафедри, тренер атлетичної гімнастики та пауерліфтингу

Остроухов О.В., викладач кафедри, тренер збірної команди КНТУ з баскетболу, керівник спортивного клубу КНТУ

Кузнєцова О.О., лаборант кафедри

 

 

 

Організація навчального процесу з фізичного виховання

Планування навчального процесу по кафедрі фізичного виховання КНТУ здійснюється у відповідності з наказом Міністерства освіти і науки України від 11.01.2006 р. №4 «Про затвердження положення про організацію фізичного виховання і масового спорту у вищих навчальних закладах» та у відповідності з Навчальною програмою для вищих навчальних закладів України ІІІ-ІV рівнів акредитації (наказ Міністерства освіти і науки України від 14.11.2003 р, №757).

         Для проведення практичних занять з фізичного виховання студенти розподіляються по учбовим відділенням: основне,підготовче та спеціальне і спортивне.

У відповідності до Наказу Міністерства освіти і науки України №642 від 09.07.2009 р. «Про організацію вивчення гуманітарних дисциплін за вільним вибором студента» п.1.4. заняття з фізичного виховання організовуються в обсязі чотирьох годин на тиждень як поза кредитна дисципліна.

До спеціального учбового відділення зараховуються студенти, віднесені за даними медичного обстеження до підготовчої таспеціальної медичної групи.

Для студентів старших курсів фізичне виховання проводиться у формі секційних занять.

До спортивного учбового відділення зараховуються студенти основної медичної групи, які мають відповідний рівень фізичного розвитку та фізичної підготовленості і бажають поглиблено займатися однимабо декількома із видів спорту, з яких проводяться навчально-тренувальні заняття. В КНТУ для таких студентів організовані секції з наступних видів спорту: волейболу(дівчата і юнаки),баскетболу(дівчата і юнаки), бейсболу, футболу, греко-римської боротьби, легкої атлетики, настільного тенісу, самбо, атлетичної гімнастики та пауерліфтингу.

18-Кожне академічне заняття з фізичного виховання починається з шикування, пояснення задач заняття.

19- Комбінована естафета. Заняття проводить старший викладач Мотузенко Т.Є.

20-У тренажерному залі. Заняття групи дівчат.

21-У тренажерному залі для хлопців. Заняття проводить старший викладач Савченко В.В.

 

22-Заняття з групою дівчат проводить викладач

Махно В.В.

23-Заняття з групою дівчат проводить викладач Махно В.В.

 

Науково-методична робота.

 

         Під керівництвом викладачів кафедри студенти беруть участь у роботі секції «Фізичне виховання» науково-практичної конференції, яка традиційно проводиться в університеті щороку у квітні місяці в програмі «Дня науки» та готують реферати за затвердженими кафедрою темами. З метою полегшення опанування матеріалом програми з фізичного виховання та організації самостійних занять викладачами кафедри розробляються методичні рекомендації.

 Кафедрою були організовані і проведені чотири міжнародні науково-практичні конференції «Здоровий спосіб життя-здорова нація-здорове суспільство». В цій конференції брали участь більше 250 фахівців фізичної культури і спорту, педагогів, психологів та викладачів навчальних закладів з України та зарубіжжя. За підсумками конференції видавалися збірники статей та тез доповідей з проблем здорового способу життя, розвитку дитячо-юнацького та олімпійського спорту, розвитку спорту для всіх.

24-Візитівка конференції. Перед входом до актової зали оформлений стенд. Що нагляно свідчить про особисту і соціальну значимість здорового способу життя

25 - Президія конференції

26-Учасників конференції вітає ректор КНТУ, професорЧерновол М.І.

27-Учасники конференції

28-На трибуні науково-практичної конференції перший проректорНаціонального університету фізичної культури і спорту, професор, доктор педагогічних наук, член НОК України М.В.Дутчак

 

 

 

Спорт в університеті

 

Спорт любительский і спорт вищих досягнень в університеті користується популярністю та посідає достойне місце, як у навчально-виховному процесі так і у повсякденному житті студентів та викладачів.

В КНТУ на денній формі навчаються 2 982 студента, з якими проводять роботу з популяризації спорту та фізичного виховання 9 викладачів кафедри фізичного виховання.

При кафедрі фізичного виховання працює спортивний клуб.

В університеті систематично проводять тренувальні заняття 11 спортивних секцій, зокрема з:

- бейсболу – 8 чол.,

- боротьби дзюдо і самбо – 28 чол. 

- футболу (юнаки) – 29 чол.

- волейболу (юнаки – 14 чол. та дівчата – 14 чол.),

- баскетболу (юнаки) – 14 чол.,

- легкої атлетики – 16 чол.,

- греко-римської боротьби – 12 чол.,

- настільного тенісу – 8 чол.,

- загальної фізичної підготовки (юнаки – 14 чол. та дівчата – 14 чол.), всього - 171 спортсменів.

Студенти університету займаються спортом ще і у спортивних секціях міста Кіровограда у таких видах спорту, як пауерліфтинг , гирьовий спорт, таеквон-до, панкратіон, велосипедний спорт, спортивне орієнтування, альпінізм та ін., успішно виступають на змаганнях різного рівня.

Студент гр. ЕНМ-10 Перетятко Дмитро брав участь у складі збірної команди України у чемпіонаті світу з традиційного карате в м. Лодзь(Польща) і виборов срібну нагороду та у змаганнях чемпіонату України посів І і ІІ місце та виборов І місце у Кубку України.

В університеті традиційно проводяться Спартакіади університету серед збірних команд факультетів, гуртожитків та спартакіада викладачів і співробітників з таких видів спорту: баскетбол (59 учасників), волейбол (110), шахи (40), шашки(40), настільний теніс(39), дартц(12), футболу(137).

Всього – 437 студентів.

Крім цього спільно зі студентською радою КНТУ та студентським профспілковим комітетом проводились змагання з футболу:

-         Першість серед гуртожитків(40 учасників);

-         Кубок студентського профспілкового комітету(60 учасників).

В організації проведення змагань кафедра та спортивний клуб співпрацює з Кіровоградським обласним відділенням фізичного виховання і спорту Комітету фізичного виховання і спорту Міністерства освіти і науки України, управлінням молоді і спорту облдержадміністрації, відділом фізичної культури та спорту Кіровоградської міської ради, обласними організаціями ФСТ «Спартак» та «Колос» АПК України, дитячо-юнацькими спортивними школами міста, відділенням НОК України в Кіровоградській області. Таких спортивних заходів протягом минулого року було проведено 11, в них взяло участь більше 1000 студентів.

Кафедра веде відповідну профорієнтаційну роботу з провідними спортсменами випускниками ДЮСШ області і в Україні щодо їхнього навчання у КНТУ. Щороку 18-20 таких спортсменів виявляють бажання навчатися у нашому університеті.

Протягом тривалого часу студенти спортсмени університету виборють призові місця не тільки на чемпіонатах і Кубках України а і на міжнародних змаганнях.

40 студентів-спортсменів входять доскладу збірних команд області та України, у тому числі до збірних команд області - 26 та України – 14.

 

29-На старті змагань з легкої аьлетики студенти КНТУ

30-Шикування учасників змагань з легкої аьлетики у порграмі обласної  універсіади

31-Змагання з волейболу у програмі спартакіади «Здоровя» КНТУ серед професорсько-викладацького складу та співробітників

32-Збірна команда КНТУ з легкої атлетики після участі узмаганнях з легкої аьлетики у порграмі обласної  універсіади

33-Учасники спартакіади КНТУ серед студентів перед початком змагань з настільного тенісу

34-Тренування команди КНТУ з футболу на універсальному майданчику з синтетичним покриттям

 

Гордість КНТУ

 

35 – збірна команда КНТУ з бейсболу

Гордістю КНТУ є бейсбольна команда,яка була створена в 1989 році. Тоді у складі команди грали майстри спорту, студенти інституту: С. Бірюков, Д. Неліпа, В. Майстренко, П. Сідун, О. Романенко, О. Ященко, В. Бабаліч, Р. Дейкун, Ю. Гордєєв.

 

За період свого існування команда вісімнадцять разів виборювала  звання Чемпіона України та шістнадцять разів володаря Кубку України. Вона тричі поспіль (2000 –2002 р. р.) ставала призером престижного турніру – Кубку Європейської Федерації бейсболу та декілька разів виборювала Кваліфікаційний Кубок Європейської Федерації.

За цей час більше 30 студентів та співробітників університету стали майстрами спорту України з бейсболу. Це Дейкун Руслан, Антошко Василь, Семенов Андрій, Головко Сергій, Черномаз Ігор, Швець Юрій, Кубальський Андрій, Близнюк Євген, Мамонтов Олександр, Тигляй Олександр, Бондар Сергій, Тихонець Сергій та багато інших гравців і зараз є членами національної та молодіжної збірних своєї країни.

36-Збірни команда КНТУ з бейсболу після вручення Кубку України

37-Збірни команда КНТУ з бейсболу  в Чехії  під час участі у турнірі  кваліфікаційного Кубку  Європейської федерації з бейсболу

38-Президент НОК України, Олімпійський чемпіон Сергій Бубка вручає медаль і цінній подарунок голвному тренеру збірної команди КНТУ з бейсболу, доценту кафедри, Заслуженому тренеру України з бейсболу Бойку Ю.Ж.

39-Президент НОК України, Олімпійський чемпіон Сергій Бубка вручає медалі та цінні подарунки членам  збірної команди КНТУ з бейсболу  з а перемогу у чемпіонаті України

40-Момент гри.

 

 

Матеріальна спортивна база.

 

В університеті академічні та учбово-тренувальні заняття проводяться в спортивних спорудах університету:

  1. Ігровий зал (36 х 18 м = 648 м2)– використовується для проведення академічних занять з фізичного виховання та тренувань з футболу, волейболу, баскетболу, бейсболу та софтболу. (В наявності: 6 баскетбольних кошиків, 2 стійки волейбольні не стаціонарні та 2-є футбольних воріт.)
  2. Зал боротьби (30 х 12 м =360 м2)– використовується для проведення академічних занять з фізичного виховання та тренувань з греко-римської боротьби, дзюдо і самбо. (В наявності: килими для боротьби, шведська стінка)
  3. Тренажерний зал №1 (9 х 6 м =54 м2) – використовується для проведення академічних занять з фізичного виховання та тренувань секції ЗФП (юнаки) та удосконалення силових якостей спортсменів інших спортивних секцій
  4. Тренажерний зал №2 (15 х 5 м =75 м2)– використовується для проведення академічних занять з фізичного виховання спеціальних медичних груп та тренувань секції ЗФП (дівчата).
  5. Зал настільного тенісу (13 х 6 м =78 м2)– використовується для проведення академічних занять з фізичного виховання та тренувань секції з настільного тенісу та внутрішніх змагань. (В наявності 4 столи для настільного тенісу).
  6. Універсальний спортивний майданчик (42 х 22 м =924 м2)з синтетичним покриттям – використовується для проведення академічних занять з фізичного виховання, змагань та спортивної діяльності мешканців гуртожитків. (Ворота футбольні, 4 баскетбольні щити).
  7. Спортивний майданчик (96 х 15 м =1 440 м2)– використовується для проведення академічних занять з фізичного виховання занять та фізичної підготовки борців самбо. (В наявності: 2 –є воріт, покриття ґрунтове)
  8. Майданчик з тренажерним обладнанням (6 х 30 м =180 м2)– використовується для самостійних занять студентів мешканців гуртожитків.

Наявна спортивна база дає змогу забезпечити на мінімальному рівні навчально-тренувальний процес та проведення змагань. Тому у перспективному плані розвитку університету заплановано будівництво комплексного спортивного майданчика(навколо існуючого універсального майданчика білі гуртожитку №4) для занять міні-футболом, волейболом, стрітболом, та загальною фізичною підготовкою.

41-Проект універсалного комплексного майданчика(фрагмент №1)

42-Проект універсалного комплексного майданчика(фрагмент №2)

 

Культурно-спортивне свято

 

За підсумками спортивного року традиційно проводиться культурно-спортивне свято. Переможці і призери та активісти фізкультурно-спортивного руху отримують нагороди від ректора університету.

 

43-Учасників культурно-спортивного свята  вітає ректор КНТУ, професор Черновол М.І.

Завжди культурно-спортивне свято розпочинається з вітального слова ректора університету, професора, доктора технічних наук, члена-кореспондента НААН України Черновола Михайла Іваровича. Потім відбувається церемонія нагородження провідних спортсменів – студентів університету, які протягом року вели активну спортивну діяльність(наполегливо тренувалися та брали участь у змаганняхВсеукраїнського та міжнародного рівнів). Нагородження отримують і спортсмени та викладачі, які брали участь у змаганнях спартакіади університету та обласної універсіади.

44-В актовій залі студенти і викладачі університету. У першому ряду гості свята ветерани спорту Кіровоградщини

45-Ректор КНТУ, професор Черновол М.І. вручає Почесну грамоту і премію срібній призерці чемпіонату Європи з таеквондо, студентці факультету економіки і менеджменту Тетеревятніковій Тетяні

46-Ректор КНТУ, професор Черновол М.І. вручає Почесну грамоту і премію абсолютній чемпіонці Європи  та бронзовій призерці чемпіонату чемпіонату світу з пауерліфтингу студентці факультету економіки і менеджменту Вардамовій Тетяні

47-Провідні спортсмени університету після нагородження

48-Ректор КНТУ, професор Черновол М.І. отримує подяку від Комітету фізичного виховання і спорту Міністерства освіті і науки України. Вручає подяку начальник Кіровоградського обласного відділення КомітетуШевченко О.В..

49-На сцені нагороджені декани, студенти та викладачі команд  факультетів перемжців  у спартакіаді КНТУ.

50-За активну участь у розвитку фізичної культури і спорту нагороджується машинобудівний коледж КНТУ. Нагороду отртримує директор коледжу Сторожук М.В.

51-Культурно-спортивне свято прикрашають виступи художніх колективів та показові виступи спортсменів

52-На сцені хореографічний ансамбль університету «Провокація»

53-Нагороди отримав і головний редектор газети «Студентський вісник» Олександр Віноградов

54-Бальний танок з партнером  виконує старнший викладач кафедри  фізичного виховання Липчанська Л.М.

 

Гості університету і кафедри фізичного виховання

 

У 2007 році на базі КНТУ відбувся всеукраїнський семінар–нарада з питань реалізації Програми розвитку олімпійського руху в Україні за участю Президента НОК України, всесвітньо відомого атлета, Олімпійського чемпіона зі стрибків у висоту з жердиною, багаторазового чемпіона і рекордсмена світу, Героя України Бубки Сергія Назаровича, який відвідав університет і взяв участь у церемонії нагородження команди КНТУ з бейсболу - чемпіона і володаря Кубу України.

Гостями університету стали і представники комісії атлетів НОК України, які взяли участь у культурно-спортвному святі та нагородження учасників Олімпійських ігор від Кіровоградщини. Перший проректор національного університету фізичного виховання і спорту України, професор, доктор педагогічних наук, член виконкому НОК України М.В.Дутчак.

55-Пред початком спортивного свята на бейсбольному стадіоні глядачів вітають театролізовані талісмани національної олімпійської збіроної команди України «Лелеки»

56-Перед початком матчу судді готуються до  роботи, а гість Президент НОК України, Олімпійський чемпіон Сергій Бубка до символічного кидка.

57-За доброю традицією почесний гість Сергій Бубка  робить символічний кидок мяча.

58-Мяч у грі.

 

 

59-Фото на згадку.

60-Пред початком Всеукраїнського семінару-нарадизпитань реалізації Програми розвитку олімпійського руху в Україні

61-Почесний гість, Президент НОК України, Олімпійський чемпіон Сергій Бубка в стінах університету.

62-Розпочалася робота Всеукраїнського семінару-наради зпитань реалізації Програми розвитку олімпійського руху в Україні.

63-У залі Вченої ради КНТУ пресконференція президента НОК України, керівників облаті і міста для журналістів.

 

64-Гості культурно-спотивного свята(з ліва на право) призери Олімпійських ігор: Олена Говорова та Олександр Крикун(з легкої атлетики), Лариса Заспа(з гандболу) і Роман Зозуля(зі спортивної гімнастики) та завідувач кафедри, член НОК України Володимир Ковальов

65-Гості культурно-спортивного свята університету, Кіровоградські учасники Олімпійських ігор та їх тренери(з ліва на право)  : О.Мащенко, С.Скрипчук, В.Голенкова, А.Кравченко, О.Тесленко

Концепція ФВ КНТУ Переглянути тут


«ЦНТУ» в соцмережах:
Приймальна комісія працює щодня, крім суботи та неділі.
Телефони приймальної комісії:
т. (0522) 55-93-13
т./viber +380950785900
т.+380966013370
e-mail: pk_kntu@ukr.net

Адреса: пр. Університетський,8
Проїзд маршрутними таксі № 150, 113, 116-А, 284-A, 274
до зупинки "Університет".
Наше розташування
Телефон університетської довідкової служби:
(0522) 55-92-66

© 2022 «ЦНТУ» Всі права захищено.
Використання матеріалів цього сайту можливе тільки
з посиланням на джерело.